Áramszünetet okozhat az amerikai aszály

Vágólapra másolva!
Négy atomerőművet le kellett kapcsolni, többet pedig csökkentett kapacitással működtetni a szárazság miatt az Egyesült Államokban, hogy megelőzzék a túlmelegedésüket. Iparági elemzők szerint az USA áramhálózata az idén még valószínűleg kibírja a súlyos aszályt nagyobb áramszünetek nélkül, de a jövő elég sötét. 
Vágólapra másolva!

Vízhiány miatt legalább négy atomerőművet kellett július folyamán lekapcsolni az Egyesült Államokban. Az országban egy évtizede nem termeltek ennyire kevés áramot a nukleáris erőművek, amelyek összkapacitása jelenleg 93 százalékban van kihasználva. A hűtésre használt víz hiánya áramellátási gondokat okozhat a jövőben a gyakoribb szárazságok és a növekvő népesség fokozódó áramfelhasználása miatt.

A szárazságnak az atomerőművek a rejtett áldozatai - mondta Barbara Carney, a Nemzeti Energetikai Laboratórium (NETL) kutatója a New Scientist tudományos folyóirat híroldalának. Az atomerőművek hűtésére használt víz az USA vízfogyasztásának felére rúg. Amennyiben túl alacsonyra süllyed annak a folyónak a vízszintje, amelyből a hűtőközeget vételezik, csökkenteni kell az erőmű teljesítményét. Ha pedig a meleg hűtővíz miatt a folyó hőmérséklete elér egy bizonyos határértéket folyásirányban az erőmű alatt, akkor környezetvédelmi okokból le kell állítani a berendezéseket.

Az atom a legnagyobb vízfogyasztó az energiaforrások közül. A NETL adatai szerint egy átlagos atomerőmű 2725 liter hűtővizet használ egy megawattóra előállítására, míg egy szén és egy gázerőműnél ugyanennyi áram átlagosan 1890, illetve 719 liter vízbe kerül.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy ez utóbbi erőműveknek mennyiben árt az USA-t sújtó szárazság. Ennek oka, hogy az atomerőművek üzemeltetőinek kötelezően jelenteniük kell, ha leállítják őket, és be kell számolniuk az okokról, ám más erőművek működtetőinek nincs ilyen kötelezettségük az Egyesült Államokban.