A békanyál ellenére jó a Balaton vízminősége

Vágólapra másolva!
A Balaton vízminősége továbbra is kiváló, noha a part menti sekély részeken tömegesen elszaporodott a zöldalga. A tó alacsony vízszintje ugyanakkor gondot okoz a hajósoknak.
Vágólapra másolva!

A zöldalga elszaporodása ugyan nem esztétikus, de vízminőségi és egészségi problémát nem okoz - nyilatkozta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője az MTI-nek szerdán.

A békanyál néven is ismert növény felszaporodása a part menti sekély, hamar felmelegedő vizekben nyár végén természetes jelenség. Azon kívül, hogy csúnya, nem rontja a víz minőségét, és nem okoz semmiféle kiütést - hangsúlyozta a szakember. Eddig két strandról érkezett bejelentés amiatt, hogy a fürdőzőkön piros kiütések keletkeztek, de azt a nagy tüskés hínár okozza.

Az érdes békanyál (Cladophora glomerata) nevű, világszerte elterjedt fonalas zöldalga a partközeli sekély, 10-20 centiméter mélységű és akár 35 Celsius-fokra felmelegedő vízben képes gyorsan elszaporodni. Terjedésének a vízmélység szab határt, negyven-ötven centiméteres vízmélységnél mélyebbre nem hatol a Balatonban.

A Balaton kiváló vízminőségét az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete is megerősítette a napokban, Vörös Lajos, az intézet kutatója arról tájékoztatta a tó körüli önkormányzatokat, hogy vízminőség a kánikulában is kitűnő, ezen az alacsony vízállás sem változtatott. A hó eleji mérések szerint a tó nyíltvizében lebegő mikroszkopikus algák mennyisége csupán negyede volt az üdülésre, fürdésre használt természetes vizekben megengedett értéknek.

A Balaton vízszintje szerdán 54 centiméter volt, 16 centiméterrel kevesebb a nyár végi szabályozási szint minimális értékénél. Ez ugyan vízminőségi gondot nem okoz, és rendkívülinek sem mondható, a személy- és kereskedelmi hajózást már jelentősen nehezíti. Több kikötőt is kotorni kellene, az érintettek mégsem végzik el a munkát, mondván, nincs lehetőség a zagy elhelyezésére - mondta Pécseli Péter.

Hozzátette, léteznek jó ideje nem működő, de üzemelési engedéllyel rendelkező zagyterek, amelyeket némi ráfordítással ismét aktívvá lehetne tenni. Azonban vita van arról, hogy kinek kellene erre költenie: az önkormányzati tulajdonú hajózási társaság szerint állami alapfeladatról van szó, az érintett hatóságok álláspontja szerint viszont nem.