Kevésbé fertőzi parlagfű a napraforgót

Vágólapra másolva!
Kevesebb helyen van parlagfű a mezőgazdaságilag művelt területeken 2011 nyarához képest a a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) adatai szerint. A problémásnak számító napraforgótáblák között is ritkábban lehet ilyen gyomnövényt találni.
Vágólapra másolva!

A műveletlen területeken nagyobb a gond, azonban a jelenlegi aszályos időjárás kedvez a védekezésnek. Az eddigi ellenőrzéseken az ország különböző pontjain 410 helyen, összesen 724 hektáron találtak parlagfüves területeket a földhivatalok munkatársai. Növényvédelmi bírságot eddig tizenháromszor szabtak ki: a határozatok, jegyzőkönyvek feldolgozása folyamatban van a VM közlése szerint. A fertőzött napraforgótáblák okozta gondokról szóló tavalyi cikkünket itt olvashatja.

A minisztériumnak idén 79 millió forintja van az allergén gyomnövény elleni védekezésre, de a tárca és a kormány ennek többszörösét fordítja a gyom irtására és az aerobiológiai hálózat működtetésére. A minisztériumban hatékonyabb eljárási és büntetési rendszert dolgoznak ki, és felülvizsgálják a parlagfű hatósági felderítésének rendjét - közölte a VM.

Hétfőn Budapesten közepes, Zalaegerszegen magas volt a parlagfű koncentrációja az Országos Környezetegészségügyi Intézet aerobiológiai hálózatának keddi adatai szerint. A parlagfűszezon akkor kezdődik, amikor a hálózat pollencsapdáiba tíznél több szem virágpor kerül egy köbméter levegőből. Ekkora mennyiség már okozhat allergiás tüneteket. A szezon augusztus első hetében kezdődött.