Ragyogó idő lesz a hosszú hétvégére

Vágólapra másolva!
Csak lassan gyengül a Kárpát-medencétől északkeletre lévő hidegcsepp hatása, de fokozatosan felmelegszik az idő a héten. Hétfőn közelebb lesz a hőmérséklet a 20 fokhoz, de hétvégére visszatér a derült, nyárvégi meleg. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn a Dunától keletre zavarja meg több gomolyfelhő a napsütést, ezért ott fordulhat elő helyenként zápor. Északkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat, de heves kísérőjelenségek nélkül, vagyis nem erősödnek 90 kilométer/óra fölé a széllökések és nem esnek 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégszemek. A hőmérséklet délután 22 és 27, este 15, 21 Celsius-fok között várható.

Az időjárás-érzékenyek még a hidegfrontokkal együtt járó tüneteket tapasztalhatnak. Erősödhetnek a reumatikus fájdalmak, az allergiás panaszok, de vérnyomás-ingadozás, fejfájás, szédülés is jelentkezhet. A reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál.

Lassú a felmelegedés

Ahogy gyengül a magassági hidegcsepp hatása, lassan melegszik az idő. Jelenleg egy-egy ciklon örvénylik a Brit-szigetektől nyugatra és Európa legkeletibb területein. A két frontrendszer között egy anticiklon okoz általában napos időt a Pireneusi-félszigettől az Alpokon át Észak-Skandináviáig. Ennek peremén a magasban már egy-két fokkal enyhébb levegő érkezik Magyarország fölé.

Kedden 23-28, szerdán 24 és 29 fok között alakulnak majd a maximumhőmérsékletek. A héten először csütörtökön lesz 30 fok fölött a csúcshőmérséklet, majd pénteken és szombaton is 31 fokig melegszik a levegő. Vasárnap 26-32, hétfőn, augusztus 20-án maximum 32, 33 fok valószínű a jelenlegi előrejelzések szerint.