Leszívja a mezőgazdaság a vízkészleteket

Vágólapra másolva!
Kimerülhetnek a felszín alatti vízkészletek, mert gyorsabban használja fel őket a világ mezőgazdasága, mintsem újra tudnának töltődni. Kiegyensúlyozottabb használattal elég lenne az édesvíz a gyors ütemben bővülő emberiségnek.
Vágólapra másolva!

A világ minden részéből származó vízfelhasználási adatokat hasonlították össze a montreali McGill Egyetem és a hollandiai Utrechti Egyetem munkatársai a felszín alatti vízkészletek számítógépes modelljeivel. Ezzel a vízfelhasználás és vízellátottság viszonyát vizsgálták, eredményeiket a Nature csütörtökön megjelent száma közölte.

Számításaik alapján körülbelül három és félszer kisebbek a felszín alatti vízkészletek annál a földterületeknél, amelyeket táplál. A kutatók szerint főként Ázsiában él az a mintegy 1,7 milliárd ember, ahol fenyegetésnek vannak kitéve a föld alatti víztárolók és a rájuk épülő ökoszisztéma.

Forrás: Tom Gleeson et al.
A pirossal jelzett térségekben használják túlzottan a vízkészleteket

A McGill és az McGill elemzői szerint a föld alatti vízkészletek 80 százalékát fenntartható módon kezelik világszerte, ám néhány kulcsfontosságú területen súlyosan túlhasználják őket. Ezek közé a területek közé tartozik Mexikó, az Egyesült Államokban a kaliforniai Central Valley és a High Plains fennsík, Szaúd-Arábia, Irán, India északi része és Kína egyes északi területei.

Az eredmények kijózanítóak, azt mutatják, hogy az ember túlhasználja a vízkészleteket Ázsia és Észak-Amerika számos területén - mondta Tom Gleeson, a kutatás vezetője. A világ nem fagyott állapotban levő édesvizének 99 százaléka a földfelszín alatt helyezkedik el. Gleeson szerint a készlettel megfelelően gazdálkodva ez a hatalmas vízmennyiség elegendő lehet a világ növekvő népessége számára.