Fátyolfelhős idő lesz csütörtökön

Vágólapra másolva!
Sehol sem lesz 30 foknál melegebb délután, egyre inkább lehűl a Balaton és a Velencei-tó vize. Front nem éri el az országot, ám a magasban érkező hűvösebb levegő miatt a hidegfrontokkal együtt járó tünetek léphetnek fel.
Vágólapra másolva!

Alapvetően napos időre lehet számítani csütörtökön a napközben megnövekvő fátyol- és gomolyfelhők mellett. Erősen felhős területek is lesznek, elsősorban délnyugaton, ott egy-egy zápor is előfordulhat. Megélénkül, néhol megerősödik az északi, északnyugati szél. Kora délutánra 25 és 30 fok közé melegszik a levegő. Késő este 19, 24 fok valószínű.

Kisebb zápor a Balatonnál

A Balatonnál változóan felhős, időnként erősebben felhős ég várható a több órás napsütés mellett. Legfeljebb kisebb zápor alakulhat ki. A nyaralók 26, 27 fokra számítsanak délután. Késő este 21, 22 fok valószínű. A víz Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 23 fokos.

Egyedül a Balaton nyugati medencéjénél van első fokú viharjelzés. A többnyire gyenge, mérsékelt szelet alkalmanként élénk, 25-40 kilométer/órás lökések kísérhetik. A nyugati medencében 40 km/h-nál erősebb széllökések is lehetnek. A szél hol északról, hol északkeletről, hol északról fúj.

Félóra alatt leéghetnek a kisgyermekek

Bár front nem éri el az országot, a magasban érkező hűvösebb levegő miatt a hidegfrontokkal együtt járó tünetek léphetnek fel azoknál, akik fokozottan érzékenyek a légköri változásokra. Gyakoribbak lehetnek a reumatikus fájdalmak. Ingadozhat a vérnyomás, fejfájás jelentkezhet. A reakcióidő is hosszabb a megszokottnál. Erős az UV-sugárzás, emiatt húsz percig érdemes napozni 11 óra előtt vagy 15 óra után. Az érzékeny bőrűek és a kisgyermekek 20-30 perc alatt leéghetnek.

Azért nem megy 30 fok fölé a csúcshőmérséklet, mert a Kárpát-medence most egy nyugat-európai anticiklon peremén helyezkedik el. Északnyugatról ezért váltakozó nedvességtartalmú, napról-napra kissé hűvösebb levegő érkezik, de csütörtök estig még így is kellemes nyári idő lesz.