Viharos széllel enyhül a kánikula

Vágólapra másolva!
Riasztást adtak ki a viharos északnyugati szél miatt. Kevésbé lesz hőség, de erős marad a napsütés. A hidegfront mögött kedd estig a korábbinál több fokkal hűvösebb, nagyrészt száraz levegő érkezik.
Vágólapra másolva!

Első szintű riasztást adott ki a viharos, több mint 70 kilométer/órás széllökések miatt Veszprémtől Karcagig harminchárom kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Egyedül a délnyugati országrészben nem lesz erős az északi, északnyugati szél.

Zivatar alakulhat ki Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, esetleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ám ennek kicsi a valószínűsége. A Balatonon és a Velencei-tavon másodfokú, a Tisza-tavon első fokú viharjelzés érvényes.

Erős marad a napsugárzás

Kedden túlnyomóan napos, száraz idő lesz. A hidegfront hatására enyhül a kánikula. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27, 32 Celsius-fok között várható. Az északnyugati országrészben hűvösebb lesz, a középhőmérséklet jellemzően 25 fok lesz. Délkeleten még melegebb lesz, ott 26 fok felett alakul a középhőmérséklet. A nagyon erős szintről az erősre enyhül az UV-B sugárzás.

Északon, északkeleten időnként erősen megnövekszik a felhőzet, néhol zápor is előfordulhat. A légmozgás késő délutánra, estére a legtöbb helyen mérséklődik. Késő este többnyire 22, 27 fok várható.

Az átvonult hidegfront mögött kedd estig a korábbinál több fokkal hűvösebb, nagyrészt száraz levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A fronthatás ráerősíthet a reumatikus fájdalmakra. Ingadozhat a vérnyomás, fejfájás és migrén jelentkezhet.