Csak a budapesti hőségrekord dőlt meg

Vágólapra másolva!
Öt tizedfok híján nem dőlt meg az országos napi melegrekord hétfőn. Budapesten viszont 37,7 Celsius-fokos kánikula volt, míg 1939-ben 35,8 fokot rögzített a fővárosban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).
Vágólapra másolva!

Sehol az országban nem volt melegebb 40 Celsius-foknál hétfő kora délután, így nem dőlt meg a több mint száz éve előfordult napi hőmérsékleti rekord. Az ország legmelegebb pontja Paks volt, ahol 39,7 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. Budapesten viszont melegebb volt, mint bármikor augusztus 6-án. Most 37,7 fokot mértek a főváros belterületén, míg a korábbi rekord 35,8 fok volt 1939-ben.

Új melegrekord érvényes vasárnaptól is. Augusztus 5-én Tiszaroffon pontosan 38 fokot mértek, míg korábban 1951-ben volt hasonló meleg Vámosmikolán, ahol 37,8 fokot rögzítettek. Az öt napon át tartó kánikulának erős hidegfront vet véget, amely keddre virradóan érkezik, több helyen heves zivatarokat, jégesőt okozva.

Az OMSZ figyelmeztetése szerint annak ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek korábban, hogy a szélsőséges időjárási adatok válogatása és ellenőrzése a 19. százas vége, a tudományos meteorológia kezdete óta tart. A szolgálat szerint különösen a 20. század első felében maradhatott hiba az adatok között, mert abból az időszakból jórészt csak kéziratos formában vannak információi az OMSZ-nek.