Izzasztó meleg lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Éjszakánként sem lesz már igazán hűvös, délutánonként pedig záporok, zivatarok lehetnek. A fokozódó meleg miatt sokaknál fejfájás, vérnyomásváltozás léphet fel, megnyúlhat a reflexidő.
Vágólapra másolva!

Pénteken a sok napsütés mellett délutáni gomolyfelhő-képződésre kell számítani. Egy-egy zápor, zivatar sem zárható ki átmeneti szélerősödéssel, ám ez inkább északon, északnyugaton valószínű. Délután 30, 34 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet. Késő este 22, 28 fok lesz.

A hétvégén tovább fokozódik a hőség. Az ország északi megyéiben délutáni zápor, zivatar továbbra is lehet, nagyobb valószínűséggel szombaton. A zivatarokat átmenetileg erős vagy viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 15, 21, délután 29, 35, vasárnap már 30, 37 fok között alakul: az Alföldön lesz a legmelegebb. A Balaton vize 25, a Velencei-tóé 27 fokos (további vízhőmérsékleti adatokat itt talál). Hétfőn tovább fokozódik a felmelegedés: 35, 39 fok lesz a csúcshőmérséklet.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Álmosít a nagy meleg

Fronthatással nem kell számolni, de a fokozódó meleg miatt sokaknál fejfájás, vérnyomásváltozás léphet fel, csökkenhet a teljesítőképesség. A reflexidő is megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés is jelentkezhet, különösen a délutáni órákban, ezért ilyenkor érdemes hűvös, zajmentes helyen pihenni.

Az erősödő UV-B sugárzás miatt rövid idő alatt leéghet a bőr. Világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, illetve a megfelelő faktorszámú naptej használatával ajánlott védekezni ez ellen.

Hőség lesz a Délvidéken is

Érdemes a vízparton tölteni ezeket a napokat. Nyugodtan tervezhetünk szabadtéri programokat is, de közvetlenül előtte érdemes tájékozódni az esetleges időjárási veszélyekről, hisz előfordulhatnak váratlan zivatarok.

Aki a szomszédos országokba utazik, ne számítson teljesen nyugodt hétvégére meteorológiai szempontból. A napsütés mellett délutánonként elszórtan záporok, zivatarok is előfordulnak, átmeneti szélerősödéssel, elsősorban Ausztriában, Csehországban, valamint Felvidéken. Itt a hőmérséklet 29, 30 fok körül alakul. Ugyanakkor Délvidéken 35, 36 fok valószínű, és itt csaknem zavartalan napsütésre lehet számítani.

Forrás: MTI/Komka Péter

Villámárvizet okozhatnak a felhőszakadások

A múlt hétvégén szombaton országszerte sokat sütött a nap, a maximum-hőmérséklet 31, 35 fok között változott. Estétől az Észak-Dunántúlon, éjszaka a főváros térségében is záporok, zivatarok alakultak ki. Vasárnap még 27, 36 fok közé emelkedett a csúcshőmérséklet, majd kora délután egy érkező hidegfront hatására előbb nyugaton, majd másutt is erősen megnövekedett a gomolyfelhőzet, és többfelé fordultak elő záporok, zivatarok, jégesővel, viharos széllökésekkel.

A hét elején a front mögött átmenetileg hűvösebb levegő áramlott a Kárpát-medence fölé. Az északkeleti országrészben szórványosan záporok, zivatarok is előfordultak. Kedden már csak egy-egy zápor, zivatar volt.

A zivatarok nem egy helyen felhőszakadást is okoztak. Az számít felhőszakadásnak, ha egy adott helyen rövid idő alatt (ez akár fél óra is lehet) 30 millimétert meghaladó csapadék zúdul le, illetve egy-két alkalommal ez az 50 mm-t is meghaladhatja. Utóbbi esetben gyakran hallani olyat, hogy valahol fél nap alatt egy havi mennyiségű eső esett.

Maga a jelenség nem rendkívüli, bár vannak benne szélsőségek. A nyári időszakhoz kapcsolódnak, hiszen ekkor alakulnak ki kisebb körzetekben heves feláramlások, amelyek a zivatarfelhőket is eredményezik. Az, hogy egy ilyen felhő okoz-e felhőszakadást, alapvetően a levegőben lévő, úgynevezett kihullható vízmennyiségtől függ. Ennek értéke a levegő hőmérsékletének emelkedésével fokozódik, és akkor valósul meg, ha dél felől trópusi nedves légtömeg éri el az országot.

Ilyen levegő gyakran éri el a Kárpát-medencét, és nagyon sok "párát" tartalmaz. A felhőszakadás nem egyszer villámárvizet is okoz, főleg akkor, ha a jelenség többször is megismétlődik egy adott helyen, kiemelten a hegyvidéki tájakon.