Riasztás a szinte 40 fokos hőség miatt

Vágólapra másolva!
A tartóssá váló kánikula miatt péntek éjféltől jövő kedd éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. Bőséges vízfogyasztást, vállakat takaró ruházatot, fényvédő készítményeket és hűtött helyiségeket ajánl védekezésül az ÁNTSZ.
Vágólapra másolva!

Igen meleg és száraz idő lesz a következő napokban, főleg a déli, délkeleti országrészben lesz kánikula az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csütörtökön, pénteken és szombaton 25, 26 fok körül alakul a középhőmérséklet. Hűvösebb időre északnyugaton és az Északi-középhegységben lehet számítani, ott 25 fok alatt maradhat az átlaghőmérséklet. Pénteken már nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, vagyis 15-20 perc alatt le lehet égni a déli órákban.

Forrás: OMSZ
Ilyen meleg lesz szombaton kora délután

Vasárnap már határozottabban erősödik a nappali felmelegedés, 37 fokkal. Hétfőn lesz a legnagyobb forróság 39 fokkal, így a középhőmérséklet is 27 és 30 fok között alakul majd. Az ország nagyobb részén még kedden is 30 fok feletti csúcshőmérséklet várható és a középhőmérséklet délkeleten még elérheti a 27 fokot. Enyhülést a kedden érkező hidegfront hozhat.

Fogyasszanak több folyadékot, védekezésül 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon - erre kéri a lakosságot és az országban tartózkodókat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ. A gyermekek vízfogyasztására külön kell figyelni. Érdemes megfelelő, a vállakat is takaró ruházattal, fényvédő készítményekkel védekezni a leégés ellen, és igénybe venni a hűtött helyiségeket.

Az országos tiszti főorvos a rendkívüli hőség miatt legutóbb június 30-tól július 4-ig rendelt el hőségriadót, majd miután a kánikula tartósabbnak bizonyult, július 9-én éjfélig meghosszabbította. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el nagy meleg esetén. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot az előrejelzések szerint. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.