Villám csapott az ágyába, de túlélte

Vágólapra másolva!
Villám csapott egy 75 éves férfi ágyába Szerbiában az éjszakára nyitva hagyott ablakon át, miközben a nyugdíjas békésen aludt. Sinisa Cvetkovic túlélte a villámcsapást.
Vágólapra másolva!

A dél-szerbiai Mali Sudovolban élő férfi felébredt a hatalmas dörrenésre, bár igen mélyen aludt. A rázkódás miatt azt hitte, földrengés van, és csodálkozva nézte, hogy hálószobájában több helyen lángok csapnak fel. "Azért értem túl, mert nem értem hozzá az ágyam keretéhez, pedig vasból van, és a padlóhoz sem. Az orvosok azt mondták, nem esett bajom, csak a vakolat repült a fülembe a szobám tetejéről" - idézte Cvetkovicot az Austriantimes osztrák hírportál.

Tévhit, hogy nem lehet túlélni a villámcsapást és közvetett hatásait, a kóbor áramokat. A legtöbb esetben az elektromos töltés nagy része földelődik a bőr mentén lefutva, ezért belső szerveket ritkábban károsít. Ezzel együtt az égési sérüléseken túl a fényhatás látásvesztést, a hanghatás süketséget okozhat. Nemzetközi statisztikák szerint akkor 90 százalékos a túlélési ráta, ha van másik ember is a közelben, aki elsősegélyben részesíti az áldozatot, és azonnal mentőt hív hozzá.