Kezdődik a tartós kánikula

Vágólapra másolva!
Egyre több a napsütés, egyre kevesebb a gomoly- és zivatarfelhő. Igazi strandidő lesz hétvégére. A tartós kánikula fejfájást, migrént, levertséget okozhat az időjárás-érzékenyeknél.
Vágólapra másolva!

Sok lesz a napsütés szerdán. A hőmérséklet délután általában 30 Celsius-fok körül, késő este 19 és 24 fok között valószínű. Inkább csak a Tiszántúlon fordulhat elő néhol záporeső, zivatar, ahol helyenként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Kicsi ugyan a valószínűsége, de a zivatarok felhőszakadást okozhatnak, 20 milliméter feletti csapadékkal, és környezetükben 60 kilométer/órásnál erősebb széllökések lehetnek. Az északi, északkeleti szelet másutt is erős lökések kísérhetik.

Csütörtökön már kánikula lesz: az ország nagyobb részén 25 fok közelében vagy afelett várható a napi középhőmérséklet. Hajnalra 14, 19 fokig hűl a levegő, kora délután pedig 29-33 fokos, nyári meleg lesz. Csak időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet. Főként keleten alakulhat ki néhol zápor, zivatar. Mérsékelt marad a légáramlás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

Tartós forróság ígérkezik. A következő napokban tovább melegszik a levegő, szombaton 31, 35 fok lesz a csúcshőmérséklet. Vasárnap már hajnalban is 20 fokos meleg lesz, kora délutánra pedig már 33, 36 fokig melegszik a levegő.

A következő napokban anticiklon és egyre melegebb levegő határozza meg Magyarország időjárását, ezért fronthatásra nem kell számítani. A hét második felében viszont a kánikula megviselheti az erre érzékenyek szervezetét: fejfájás, migrén, levertség jelentkezhet, csökken majd a teljesítőképesség, különösen vezetésnél nő a reakcióidő. Emellett az erős UV-B sugárzásra is érdemes figyelni: 11 és 15 óra között egyáltalán nem ajánlja a napozást az ÁNTSZ.