Vágólapra másolva!
Továbbra sem tudták megfékezni a terjedő erdőtüzeket Oroszországban. A katasztrófát három hónapja tartó kánikula és szárazság okozta, amely körülbelül hatmilliárd rubeles kárt okozott.
Vágólapra másolva!

Szibéria-szerte több helyen küzdöttek a lángokkal szerdán. A tüzek miatt Tomszk városa ismét füstbe borult, ahol a helyi lakosok légzési nehézségekre panaszkodtak. Krasznojarszk közelében a légierő tűzoltó repülőgépekkel próbálta elfojtani a lángokat, közölték a hatóságok. Jakutföld területén a helyi hatóságok tájékoztatása szerint tizenhét helyszínen pusztított tűz szerdán, összesen mintegy 2036 hektáron.

A közel három hónapja tartó kánikula és szárazság hivatalos közlések szerint jelentős mennyiségű terményt pusztított el Oroszországban, mintegy hatmilliárd rubeles (csaknem 40 milliárd forintos) kárt okozva a világ harmadik legnagyobb búzaexportőrének.

Sokan azért bírálják a kormányt az eseményekkel kapcsolatban, mert nem tanult a két évvel ezelőtti erdőtüzekből. Akkor több ezer ház vált a lángok martalékává és több tucat ember vesztette életét a nyár folyamán Oroszország-szerte tomboló erdőtüzekben, amelyek azért lobbantak fel, mert az országot 130 éve nem látott szárazság és hőség sújtotta. A katasztrófa a kutatások szerint nem volt összefüggésben a klímaváltozással.

A helyzet most sokkal rosszabb annál, mint amilyennek azt a hatóságok beállítják a Greenpeace környezetvédő szervezet szerin. A szervezet azt állítja: jelenleg körülbelül egymillió hektárra terjed ki a tűz, szemben a hatóságok által közölt néhány tízezer hektárral.