Éjszaka is hőség lesz szerdáig

Vágólapra másolva!
A kánikula hétfőn lesz a legnagyobb. Lilásvörös az egész ország a hőmérsékleti térképeken. A nagy meleg valószínűleg csak lassan szűnik meg a jövő hét második felében, amint a kelet felé mozgó frontzónák érintik Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Szombaton túlnyomóan derült, napos idő várható, kevés gomolyfelhővel, csapadék nélkül. A déli szél inkább csak a Kisalföld térségében élénkül meg. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 36 Celsius-fok között alakul. Vasárnap is napos, száraz időre lehet számítani. A délkeleti szél időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 16, 23, a délutáni órákban általában 34, 38 fok között várható.

A meleg idő várhatóan legalább jövő hét közepéig kitart, ezért szombaton 0 órától szerda éjfélig hőségriadót rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Meleg éjszakák követik a forró nappalokat, ezért a napi középhőmérséklet nagy területen meghaladja a 27 fokot. Hétfőn lesz a legnagyobb a kánikula: kora délutánra 33, 39 fokig melegszik a levegő. Kedden és szerdán egy-egy fokkal kevésbé lesz meleg.

A nagy meleg valószínűleg csak lassan szűnik meg a jövő hét második felében, amint a kelet felé mozgó frontzónák érintik Magyarországot. A frontok elsősorban az északnyugati területeken hozhatnak lehűlést, másutt csupán felfrissülést okoznak a záporok, zivatarok.

A következő 24-36 órában melegfront jellegű hatással számoljanak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat levertség, fejfájás, migrén, szédülés, illetve álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökken a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind az utakon. A MÁV egyliteres ásványvizet oszt tíz vidéki vasútállomáson és a nagyobb budapesti pályaudvarokon.

Forrás: OMSZ
Ekkora lesz a hőmérséklet július 2-án

A hosszú nappalok miatt a forróság este csak lassan enyhül, így a lakások szellőztetését, vagy a kerti munkákat érdemes lehetőség szerint a hajnali, reggeli órákra időzíteni. Szombattól már extrém erős UV-sugárzás várható, ezért 11 és 15 óra között egyáltalán nem ajánlott a napozás.

A hétvégén a környező országokban is egyre melegebb időre, általában kánikulára van kilátás sok-sok napsütéssel. Inkább csak a magasabban fekvő tájakon képződik több gomolyfelhő, de hűsítő zápornak, zivatarnak itt is kicsi az esélye. A hegyekben ugyanakkor elviselhetőbb lesz a hőmérséklet.