Augusztusi meleg lesz péntektől

Vágólapra másolva!
Frissítő záporokra nem lehet számítani. A forró nyári napok miatt ismét hőségriadót rendeltek el. Hajnalra 16, 21 fokig hűl le a levegő. Szaharai levegő okozza a kánikulát.
Vágólapra másolva!

Pénteken még csak kilenc megyére, szombatra vonatkozóan az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki a kánikula miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pénteken második fokozatú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlra (Vas és Zala megye kivételével) és a Duna mentére, mert 25 Celsius-fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

Szombaton a Dunántúlra és Közép-Magyarországra a legmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki, mert tartósan 27 fok felett lehet a középhőmérséklet. Az ország többi részére másodfokú figyelmeztetés érvényes. Szombaton 0 órától ötnapos hőségriadót rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A magas középhőmérséklet azt jelzi, hogy este és éjszaka sem hűl le a levegő a megszokott mértékben.

Pénteken többnyire derült, túlnyomóan napos idő lesz. Néhol ugyan gomolyfelhők is lesznek az ország felett, de frissítő záporra nem lehet számítani. Többfelé megélénkül a délies szél a Dunántúlon. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között alakul. Este 24, 29 fok várható.

Szombaton szintén túlnyomóan derült, napos idő várható. Csapadék nem lesz. A déli szél csak a Kisalföldön élénkül meg. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31, 36 fok között alakul.

Ismét nagyon erős az UV-sugárzás

A nagy melegben igyunk minél több folyadékot - erre kér mindenkit az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A déli órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjon senki a tűző napon, viseljen könnyű, jól árnyékoló ruházatot és vegye igénybe a hűtött helyiségeket. Az UV-sugárzás már pénteken is erős lesz, 17 perc alatt leéghet a bőr a tűző napon.

A hőséget az okozza, hogy szaharai eredetű, egyre melegebb, száraz levegő áramlik a Kárpát-medencébe délnyugat felől. A nagy meleghez a hosszú nappalok is hozzájárulnak. Nem csak Magyarország környékén van meleg az anticiklon miatt: csúcshőmérséklet a Földközi-tenger mentén 30, 35 fok között változik, sőt az Ibériai-félsziget középső vidékein a 40 fok sem ritka.