Vágólapra másolva!
Még sosem olvadt és vékonyodott ilyen ütemben Jeges-tengert borító jég, mint 2012-ben, állapította meg az amerikai kormányzat Nemzeti Hó- és Jég Adatközpontja (NSIDC). Az Európa-Kína szállításban érdekelt hajózási vállalatok kifejezetten jól járnak az olvadással.
Vágólapra másolva!

Műholdas megfigyelések szerint 823 ezer négyzetkilométernyivel csökkent a minden sarki nyárban elolvadó és télire visszafagyó jégtáblák felülete 2007 júniusához képest. Öt évvel ezelőtt szintén rekordot döntött az olvadás - a jégtakaró méretét 1979 óta vizsgálják műholdas távérzékeléssel. Az Északi-sarkvidéken 9 millió 252 négyzetkilométert borít jég az Alaszkai Egyetem csütörtöki adata szerint. Az olvadás üteme eddig hasonló a 2011-eshez, ami szintén szokatlanul gyorsan zajlott.

A Washingtoni Egyetem ettől független vizsgálata szerint az egész arktiszi jégtömeg annyira lecsökkent, mint amennyire még sosem volt példa júniusban. Az NSIDC kutatói arra figyelmeztetnek, hogy még a sarki nyár elején tartunk, tehát további nagymértékű olvadásra és a jégtáblák vékonyodására kell számítani.

Az Északi-sarkvidék átlaghőmérséklete kétszer olyan gyorsan emelkedett az utóbbi fél évszázadban, mint a világátlag. Amennyiben az olvadás ilyen ütemben folytatódik, a hajózási vállalatok korábban nem használható útvonalakon jóval több hajót indíthatnak Kína és Japán felé az észak-oroszországi felségvizeken.

A korábban hajózhatatlan északi-sarki tengeri útvonalon mintegy 4000 tengeri mérfölddel (7408 kilométerrel) rövidül meg az Európa és Kína közötti szállítási útvonal, jelentős üzemanyag-megtakarítást eredményezve. Korábban ráadásul a Jeges-tengeren muszáj volt jégtörő hajókat alkalmazni.