Vágólapra másolva!
A gázszámlákon is kilowattórában jelenik meg a fogyasztás 2014-től a mostani megajoule (MJ) helyett 2014-től egy készülő uniós előírás szerint. Ezzel könnyebben össze lehet majd hasonlítani például a gáz- és a villanyfűtés fogyasztását.
Vágólapra másolva!

A könnyebb összehasonlíthatóság miatt a gázszámlákon is kilowattórában (kWh) szerepel majd a fogyasztás 2014-től. Az erről szóló uniós előírás szerint így könnyebben össze lehet majd vetni a fogyasztást.

Jelenleg az Európai Unió országaiban különböző mértékegységek alapján számolják a földgáz és az abból származó energia mennyiségét. A tagállamok számára azonban az uniós döntéshozók várhatóan 2014 októberétől kötelezővé teszik a kilowattóra használatát. A lépéssel az országok közti energiakereskedelmet is elő akarják segíteni.

A mérők továbbra is köbméterben mérik majd a fogyasztást, a szolgáltató ezt szorozza meg az energiatartalommal, és azt számolja át kilowattórára - tájékoztatott az energiapiaci szereplők számára informatikai rendszereket fejlesztő IP Systems Kft. Egy kilowattóra elvileg 3,6 megajoule (MJ) energiának felel meg. A földgáz energiatartalma 35-45 megajoule köbméterenként, de nagyban függ a gáz fűtőértékétől, hőmérsékletétől és a mérési módszertantól.