Vágólapra másolva!
Rengeteg áramot lehetne spórolni, ha a nagyvárosokban kizárólag LED-ek világítanák meg az utcákat. Amennyiben világszerte megdupláznák a világítás hatékonyságát, félannyi káros anyag kerülne a levegőbe.
Vágólapra másolva!

A világításra felhasznált villamos áram 85 százalékát lehetne megtakarítani LED-es közvilágítással. Ez a következtetése a világ egyik legnagyobb, kormányzatokat és cégeket összefogó, a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szervezetének, a The Climate Groupnak.

A szervezet jelentése szerint, ha a közvilágításban használt hagyományos égőket takarékos LED-es fényforrásokra cserélnék a városokban, akkor évente 670 millió tonnával csökkenne világszerte a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid kibocsátása. Amennyiben világszerte megdupláznák a világítás hatékonyságát, akkor félannyi káros anyag kerülne a levegőbe - derül ki a tanulmányból (letölthető itt). A The Climate Group adatai szerint világításra megy a globális villamosenergia-felhasználás 19 százaléka, és a világítás felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 6 százalékáért.

Az ezt alátámasztó, két és fél éves kutatási programot a világ tizenkét nagyvárosában, közöttük New Yorkban, Londonban és Sydneyben végezték el a Philips és a HSBC bank támogatásával (az előbbi cég közvetlenül érdekelt a LED-világítástechnológia népszerűsítésében). Ha csak az Egyesült Államokban 40 százalékkal csökkenne a világításra felhasznált energia, ez éves szinten 53 milliárd dollárral csökkentené az energiaköltségeket.

A LED-es kültéri világítás előnyei közé sorolják a tanulmány készítői, hogy minimális javítást igényel. Míg hatezer üzemóra alatt a hagyományos izzókkal működő eszközöknek 10 százaléka igényel javítást, addig a LED-es eszközök meghibásodása 1 százalék. A fényforrások élettartama 50 és 100 ezer óra között alakul, emiatt magas a megtérülési mutató. A tanulmány szerint az energiatakarékos, fehér fényű LED-ek piaca 2020-ra 60 százalékkal bővül. A LED-es rendszereks hátránya, hogy mivel a fényforrások és a vezérlőrendszerek drágábbak, nagyobb kezdeti befektetést igényelnek.