Visszatér a kánikula a hétvégére

Vágólapra másolva!
Sok eső és hűvös lesz az Alpokalján az átvonuló hidegfront miatt. Szombaton újra 35 fok várható. A zivatarok és az eső miatt hétfőn hat megyére első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ.
Vágólapra másolva!

Hidegfront vonul át hétfőn az országon északnyugat felől. A front közelében megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Délen és keleten néhol előfordulhat 70 kilométer/óra körüli széllökés. A hőmérséklet délután 20 Celsius-fok alá csökken több helyen - mondta Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Délután zivatar alakulhat ki az ország déli, délkeleti részén. A magyar-szerb határ mentén egy-egy zivatar viharos, 60-90 kilométer/órás széllökés kíséretében érkezik, de ennek kicsi a valószínűsége. Ugyanitt jégeső is lehet, egy-két centiméter átmérőjű jégszemekkel.

Az Alpokalján nagy mennyiségű esőre kell számítani. Hétfő éjfélig elérheti a 20 millimétert a csapadék területi átlagban, ami annyit tesz, hogy ennyi liter eső esik egy négyzetméternyi felületre. A zivatarok és az eső miatt első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ.

Kedden szintén szeles időre van kilátás, de emellett sok napsütésre is számítani lehet, a hőmérséklet 25 fok körül alakul - mondta Reisz. Heves zivatar, felhőszakadás, jégeső viszont nem lesz, mint ahogy hőség sem.

Szerdától ismét erőteljesen melegedni kezd az idő, visszatér az elmúlt hetihez hasonló kánikula - mondta a meteorológus. Csütörtökön 25, 30 fok közé emelkedik kora délutánra a hőmérséklet, pénteken már 28, 33 fok lesz Hétvégére a hőmérséklet több helyen a 30, helyenként a 35 fokot is meghaladhatja. Szombaton Budapest, Győr, Székesfehérvár és Veszprém környékén lesz a legmelegebb 35-36 fokkal a friss előrejelzés szerint.