Megszűnnek a zivatarok a hétvégén

Vágólapra másolva!
Jelentősen, mintegy 6-7 fokkal hűvösebb idő lesz a hétvégén a szerda-csütörtökhöz képest.  Rekordmelegre már nem kell számítani, strandolás helyett inkább érdemes túrázni.
Vágólapra másolva!

Szombaton napos és felhős területek, illetve időszakok egyaránt lesznek. A legtöbb napsütés a Tiszántúlon ígérkezik. Elsősorban a nyugati, valamint a középső országrészben fordulhat elő elszórtan záporeső, zivatar. Az északi szél többfelé megerősödik. Zivatar környékén viharos széllökések is várhatók. A hajnali 14, 19 fokról általában 24 és 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a sok napsütés mellett csak időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet. Csapadék nem valószínű. Helyenként megélénkül az északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 13, 18 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 31 fok között alakul. Bár igazi strandidő nem valószínű, de a kerti munkákat mindenképpen érdemes ebben az időszakban elvégezni.

A hétvégén a környező országokban is meleg nyári idő lesz, de hőségtől nem kell tartani. Szombaton szórványosan megzavarhatja zápor, zivatar a szabadtéri programokat, vasárnap inkább csak az Alpok, illetve a Kárpátok területén van esély helyenként csapadékra.

Megnyújtja a reflexidőt a hidegfront

Szombaton még a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg az időjárás. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért megnyúlhat a reflexidő, késhet a cselekvési reakció, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. fellépésére. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is. Vasárnap már mindenütt frontmentes lesz az idő.