Napszúrásos idő lesz péntekig

hőség, kánikula,  A tartós kánikula miatt másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos a június 18-tól 21-ig tartó időszakra
Vágólapra másolva!
Kedden Dél-Magyarországon, szerdán az egész országban az extrém szint felett alakul az UV sugárzás. A kánikulának a csütörtök éjjeli hidegfront vet véget.
Vágólapra másolva!

Az átlagot nézve is az extrém szint felett alakul az UV-B sugárzás kedden Magyarország déli részén a szinte teljesen felhőtlen, derült idő miatt. A kedd délelőtt 11 órakor készült mérés szerint Budapesten a legerősebb a napsugárzás: az UV-index szerint 6,6-os szintű. Szerdán országos átlagban legalább 8-as szintű UV sugárzásra kell számítani, a sugárzás minimuma 6,1-es, maximuma 8,5 lesz.

Csütörtök éjjel várhatóan eléri az országot egy hidegfront, több fokkal mérsékelve a meleget. Péntektől kevéssel 30 fok alatti hőmérsékleti maximumra számítanak a meteorológusok. Vasárnap az ilyenkor szokásos hőmérséklet, 25-30 fok várható - mondta Reisz András, az OMSZ munkatársa. (Részletes előrejelzésünk itt olvasható.)

Forrás: OMSZ
Kedden még kevésbé lesz erős az UV sugárzás

Forrás: OMSZ
Szerdán már országszerte extrém szintű lesz

A kánikula következményeire kétféle figyelmeztető rendszer hívja fel a figyelmet. Keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Budapestre és kilenc megyére adott ki harmadfokú (piros) figyelmeztető előrejelzést, mert a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett lehet. A hőség fokozódik, ezért szerdára szinte az egész országra érvényes a harmadfokú figyelmeztetés, a kivétel Nógrád, Somogy, Vas és Zala megye.

A hőség miatt azért riaszt OMSZ, mert a riasztást csak az 1-3 órán belül bekövetkező, veszélyes időjárási jelenségek miatt adják ki. Nyaranta ilyen a heves zivatar, a jégeső, a felhőszakadás és a viharos szél. A kánikulával kapcsolatban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el: ez a figyelmeztető jelzés, a riasztás és a hőségriadó.

A tartós kánikula miatt a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra a második fokozatot, a hőségriasztást rendelte el az országos tiszti főorvos, mivel a napi középhőmérséklet 25 fok felett lesz legalább három napon keresztül az ország jelentős részén. A harmadfokú jelzést, a hőségriadót akkor rendelhetik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 fokot.