Hőségriasztás van a kánikula miatt

Vágólapra másolva!
Egyre forróbbak lesznek a délutánok csütörtökig. Már kedden extrém erős lesz az UV-B sugárzás: a tűző napon már negyedóra alatt leéghet a bőr. A hőség nem enyhül a hétvégéig.
Vágólapra másolva!

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra a tartós kánikula miatt. A riasztás azért rendelte el dr. Paller Judit, mert a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot legalább három napon át.

Kedden dél körül 32-35 fokos meleg, szerdán és csütörtökön 33-36 fokos kánikula lesz az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. A hajnalok sem lesznek hűvösebbek. Reggelre a leghűvösebb vidékeken 14, 15 fokig hűl a levegő, délen és a nagyobb városokban viszont 21, 23 fok lesz a jellemző. Az UV-B sugárzás átlaga meghaladja a már extrémnek számító 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon már negyedóra alatt is leéghet az ember. A tisztiorvosi szolgálat tanácsa szerint 11 és 15 óra között kerülendő a napozás, továbbá a vállat takaró ruházatot, a szalmakalap és a fényvédő krémet ajánlja az ÁNTSZ.

Forrás: OMSZ
A narancs színnel jelzett területen lesz nagyon erős az UV-sugárzás

Vizet oszt keddtől a Fővárosi Vízművek Budapest legforgalmasabb csomópontjaiban. A Főkert megnyitja a kezelésében lévő ivókutakat. Szükség esetén a Főkert munkatársai kinyitják a csapokat, mert a társaság ivóvíz minőségű vizet használ öntözésre. A cég folyamatosan locsolja a kiemelt zöldterületeket és hűti a játszótereket. A szökőkutakban viszont továbbra is tilos fürdeni - hívja fel a figyelmet a cég.

Mivel a kánikulában 50-60 fokra is felhevülhet az útburkolat, a közterület-fenntartó tizenöt locsolóautója hűti a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket - mondta a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője, Szűcs Panni. A BKV megrendelésére hét munkagépet csoportosítottak át 12 és 17 óra között a villamossínek hűtésére.

Mind a tizenhárom budapesti strand és fürdő nyitva van. A strandok nagy hőség esetén este nyolcig tartanak nyitva. Szombaton csaknem 15 ezren, vasárnap pedig több mint 27 ezren látogattak ki a társaság strandjaira és fürdőibe.