Egy-két zápor zavarja meg a napsütést

Vágólapra másolva!
Kellemes nyári idő lesz pénteken. Szombattól egyre forróbbá válik a levegő, jön a strandidő. A frontérzékenyek számára jó hír, hogy az időjárás kedvezően hat az idegrendszerre ezekben a napokban.
Vágólapra másolva!

Pénteken sok napsütés várható, hétvégére viszont már júliusi forróság és igazi strandidő lesz. Ha lesznek is átmenetileg felhősebb helyek és időszakok, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből csak északon, északkeleten alakul ki helyenként zápor, esetleg zivatar. Néha megélénkül a nyugati szél. A hőmérséklet délután 23, 28, késő este 16, 23 fok között várható.

Front nem lesz az ország felett. Az időjárás kedvezően hat az idegrendszerre. Csökken a szervezet energiaforgalma, lassul az anyagcsere és a keringés.

Egy anticiklonnak köszönhető a júniusi hőség

Anticiklon helyezkedik el Európa nyugati, délnyugati tájai fölöt , amely fokozatosan kelet, északkelet felé terjeszkedik, és erősödik. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz, eseménytelen idő a jellemző. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább ez a magasnyomás határozza meg - emiatt lesz olyan meleg, mint júliusban szokott.

Az anticiklon peremén egy hidegcsepp hatására a gyakran megnövekvő felhőzetből szórványosan alakulnak ki záporok, főként a Német-lengyel-alföldön. Skandinávia északi részétől a Kelet-európai-síkságon át egészen az Égei-tenger medencéjéig hullámzó frontrendszer húzódik. Emiatt az említett tájakon általában sok a felhő, eső, zápor egyaránt előfordul.

Európa déli és keleti vidékein a délutáni órákra többnyire 26, 35 fok közé melegszik fel a levegő, néhol 36, 38 fokot is mérnek. Ezzel szemben északon és nyugaton hűvösebb van, a maximum-hőmérséklet jobbára 13, 22 fok között változik.