Pár pillanatig gyönyörűek a szobafelhők

mesterséges felhő, installáció a belgiumi D'Aspremont-Lynden kastélyban, Berndnaut Smilde képzőművész
Vágólapra másolva!
Akár a pincében is lehet bárányfelhőt bodorítani, de sok gyakorlás és szerencse kell hozzá, mondja a felhőgyártó holland művész. Berndnaut Smildét kifejezetten a pár másodpercig után szétoszló szépség érdekli.
Vágólapra másolva!

A virágok múlékonyak - ezzel a földrajztudósi intelemmel érkezik a kis herceg a Föld nevű bolygóra Exupéry regényében. Egy holland képzőművészt a még rövidebb ideig tartó szépség érdekli. Berndnaut Smilde gyakorlatilag levegőből készít szobrokat. Az alkotó egy virágöntöző porlasztó segítségével növeli meg a helyiség levegőjének vízgőztartalmát, majd füstgéppel egy etiléglikol-alapú vegyszert permetez szét. Az így kialakuló mesterséges felhő speciális háttérvilágítást kap.

Forrás:  Cassander Eeftinck Schattenkerk, berndnaut.nl
Nimbus D' Aspremont - Berndnaut Smilde felhője az Aspremont-Lynden kastélyban a belgiumi Lanakenben, a szeptember 30-ig nyitva tartó ManifestlyPresent kiállításon

Forrás: Cassander Eeftinck Schattenkerk, berndnaut.nl
Nimbus II - installáció a MariaKapel hotelben, a hollandiai Hoornban

"A vízpára rátapad a szétporlasztott vegyszerre, így a füst nehezebb lesz. Máskülönben a pára csak felemelkedne és szétoszlana. Ha a padló és a falak egy kicsit nedvesek, akkor a vegyület még inkább szétterül a levegőben, és ez segít" - mondta Smilde a New Scientist híroldalának. A szobafelhők előállítására ezért a kellemetlenül hűvös és nedves terek a legalkalmasabbak. Szobafelhőket gyártani szerencse kérdése is. "Sokat kell gyakorolni, és nagyon nagy szerepe van a véletleneknek. Folyamatosan tesztelni kell, működik-e vagy sem" - mondta Smilde.

Egyik mesterséges felhő sem tart tovább pár másodpercnél. "Nagyon szeretem a múlékonyságát a dolognak. Továbbá, ha egy természeti jelenséget mesterséges környezetbe helyezünk, akkor egy kissé fenyegető, kicsit szembesítő jellegű érzést kelt" - mondta. Smilde rendszerint kastélyokban és galériákban hozza létre felhőit, amelyek lefotózva válnak műalkotássá. A kiállításairól készült videók szerint a nézők olyan lelkesedéssel fogadják a látványt, mintha először láttak volna életükben tűzijátékot.