Gázolaj szennyezte el a Dunát Pozsonynál

Vágólapra másolva!
Nem érte el a folyó magyar szakaszát a szennyezés. A majdnem 12 tonnányi olajat habosították. A szennyezés azért következett be, mert szabálytalanul szivattyúzták a gázolajat a Mol-csoport szlovákiai alvállalkozójánál.
Vágólapra másolva!

Nem észlelhető a Duna magyarországi szakaszán az a gázolaj kedd délután, amely Pozsonynál szennyezte el a folyót - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. A magyar hatóságok folyamatosan ellenőrzik a folyót, és elrendelték az első fokú vízminőség-védelmi készültséget - mondta Hajdu Márton tűzoltó főhadnagy. A katasztrófavédelem főigazgatója a magyar kormányzat segítségét is felajánlotta a szlovák hatóságoknak a szennyezés lokalizálásában.

Töltés közben szabálytalanság történt a Mol-csoport szlovákiai alvállalkozójának egyik uszályán, így a cég tájékoztatása szerint 11,5 tonnányi gázolaj ömlött a Dunába Pozsonynál. A szlovák hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását. A folyó szlovákiai szakaszának mentesítése folyamatban van, a szlovák szakemberek habosítással és úszógátak alkalmazásával akadályozzák a szennyeződés továbbterjedését.

A meghibásodás a pozsonyi téli kikötőben, az ásványolaj-átrakodó részlegben következett be - mondta Frantisek Peczár, a pozsonyi kerületi rendőrkapitányság szóvivője korábban az MTI-nek. A rendőrség előzetes információi szerint a szennyező anyag azt követően került a folyóba, hogy elszakadt a vezeték az egyik hajóba való átszivattyúzása során.

Az olajszennyeződés az átrakodó medencéből a Kis-Dunába és a Dunába jutott. Eltávolításán tizenkilenc tűzoltócsapat dolgozik a folyókon a pozsonyi kikötő, illetve Gutor térségében. A szlovák hatóságoknak sikerült a szennyeződést lokalizálniuk az OKF információi szerint.

A Duna magyarországi szakaszának vízminőségét az OKF a vízirendészettel és a vízügyi hatósággal együtt figyeli. A kialakult helyzetről és a mentesítés folyamatáról rendszeres tájékoztatást adnak a szlovák hatóságok, a balesetben érintett üzem és a szállítmányozó - mondta Hajdu Márton.