Földrésznyivé nőtt a japán szemétcunami

Vágólapra másolva!
Kutatók és környezetvédő aktivisták indultak útnak a hét végén Japánból, hogy feltérképezzék a 2011-es szökőár során a Csendes-óceánba került és az USA partjai felé sodródó hatalmas hulladékszőnyeget. A szemétszőnyeg már akkora, mint háromszor az Egyesült Államok.
Vágólapra másolva!

Nehéz nyomon követni a 2011. március 11-i japán szökőár okozta hulladékszőnyeg útját a Csendes-óceánon. A hulladék az Egyesült Államoknál mintegy háromszor nagyobb területen terjedt szét az USA Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézete, a NOAA becslései szerint, de egyelőre nem tudni, hogy mikor, illetve mekkora mennyiségben érheti el Alaszka, Washington, Oregon, Kalifornia és Hawaii partjait.

A szelek és az óceáni áramlatok folyamatosan változnak, és maga a szemét is tovább darabolódhat. Ráadásul vannak olyan vízben sodródó tárgyak, amelyek csak feltételezhetően köthetőek a szökőárhoz. Ilyenek a halászfelszerelések, a kerozin- és gázkonténerek, különféle épített szerkezetek. Az óceánkutatókból és környezetvédőkből álló csoport a Hawaii-szigetektől északra fekvő területen folytat vizsgálatokat a térségben úszó, illetve a nyugati partot fenyegető hulladék dokumentálására.

"Egész otthonokról van szó: bármi, ami megtalálható egy japán háztartásban, ott úszkálhat teljes épségben az óceánban" - mondta az expedíciót vezető Marcus Eriksen, a kaliforniai Long Beachen működő Algalita Tengerkutatási Intézet munkatársa.

Több mint egy évvel a katasztrófa után az USA hatóságai még mindig nem rendelkeznek egységes tervvel az amerikai partok felé sodródó hulladékszőnyeg eltakarítására. A japán kormány becslései szerint a több ezer áldozatot követelő természeti katasztrófa során mintegy 1,5 millió tonna hulladék került az óceánba. Néhány amerikai szakértő szerint a szemétrengeteg nem fog partot érni, mások azonban lassan kibontakozó természeti katasztrófára figyelmeztetnek.

"Úgy vélem, hogy a jelenlegi helyzet súlyosabb, mint a nyugati partvidéket sújtó eddigi bármely olaj- vagy természeti katasztrófa a hulladék mennyiségét, típusát és földrajzi kiterjedtségét tekintve" - mondta Chris Pallister, aki az alaszkai partvonal tengeri szeméttől való tisztán tartásáért felel. A NOAA munkatársaként dolgozó David Kennedy az amerikai szenátus illetékes bizottságának a múlt hónapban azt mondta, hogy az esetek többségében az érintett államoknak maguknak kell gondoskodniuk a szemét eltakarításáról.

Az ország nyugati parti államainak politikai vezetői elfogadhatatlannak nevezték ezt a forgatókönyvet, arra hivatkozva, hogy a szökőár okozta hulladékhalom az egész országot fenyegető vészhelyzetet idézhet elő. Múlt héten egy betonból és fémből készült húszméteres hajódokk sodródott partra Oregon államban. A portlandi japán konzulátus megerősítése szerint a dokk a Japán északi révén fekvő Miszavából érkezett.

"A dokk csupán előfutára a későbbiekben érkező jóval súlyosabb és problémásabb hulladékoknak, köztük olyan hordóknak, amelyek azonosíthatatlan vegyi anyagokat tárolnak" - mondta Pallister.