Heves zivatarok, felhőszakadás lesz szinte az egész országban

Vágólapra másolva!
Országos riasztás van a jégeső és a felhőszakadás miatt az Észak-Dunántúl kivételével. A hétfőt jellemző zivataros idő kedd éjfélig biztosan eltart: az esőzés több hullámban érkezik délnyugat felől, és északkelet felé vonul át Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Heves zivatarok és felhőszakadás miatt az egész országra első fokú riasztást adott ki a Dunántúl nyugati és északi része kivételével az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ információi szerint rövid idő alatt 25-30 liter csapadék hullhat egy négyzetméternyi felületre az intenzív záporokból, zivatarokból. Kevésbé valószínű, hogy heves zivatarok alakulnak ki károkat okozó széllel és nagyméretű jégszemekkel.

A figyelmeztető előrejelzést korábban az egész országra kiadta a meteorológiai szolgálat. Másodfokú figyelmeztetés van kilenc megyében, azaz Baranyában, Bács-Kiskunban, Békésben, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Csongrádban, Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Somogyban és Tolnában. Ezeken a területeken a heves zivatarok során viharos, az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre, jégesőre, felhőszakadásra is számítani lehet.

Forrás: OMSZ
Egy-három órán belül kell számítani a heves zivatarokra a sárgával jelzett kistérségekben

Kedd éjfélig kell számítani jégesőre, viharos szélrohamokra és felhőszakadásokra. A másodfokú figyelmeztető előrejelzést tizenkét megyére adta ki az OMSZ. A Dunántúlon kívül Bács-Kiskun, Békés és Csongrád alakulhatnak ki közepes valószínűséggel heves zivatarok, károkozó széllökések vagy nagy méretű jég kíséretében.

A keddi zivatarok több hullámban érkeznek délnyugat felől északkelet felé vonulva. A jégszemek mérete 2 centiméter körül várható, de nagyobb szemű jég sem kizárt. A zivatarokat néhol 80-90 kilométer/órás szélrohamok kísérik. Felhőszakadás esetén rövid idő alatt 25-30 liter csapadék hullhat egy négyzetméternyi felületre.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: vasárnap az időjárással összefüggésben országszerte 35 eseményhez kellett kivonulniuk. Leginkább kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, illetve épületekben keletkezett károkhoz riasztották őket. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt. A záporos-zivataros időjárást egy lassan mozgó, a Kelet-európai-síkságtól Olaszországig hullámzó frontrendszer okozza. A frontzónától keletre elhelyezkedő meleg, nedves és labilis állapotú légtömeg kedvez a heves zivatarok kialakulásának.

Fülledt meleg lesz hétfő délután. A meteorológiai szolgálat azt prognosztizálja, hogy a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21-26 Celsius fok között, északnyugaton 20 fok alatt, délkeleten 26 fok felett valószínű. Késő estére 16-23 fok közé hűl le a levegő.