Megdőlhet a melegrekord a hétvégén

Vágólapra másolva!
Napos, száraz, egyre melegebb, kifejezetten nyárias időjárásra van kilátás a hosszú hétvégén. A víz még hideg lesz a fürdéshez, és egyedül a déli szél erős lökései lehetnek kellemetlenek.
Vágólapra másolva!

Bátran lehet szabadtéri programot tervezni, mert időjárás-változást okozó front nem éri el Magyarországot. Szinte ideálisak lesznek a feltételek a kiránduláshoz, gyalogos vagy kerékpáros túrázáshoz. Bár a tavak, folyók vize a fürdéshez hideg, a többfelé élénk időnként erős lökésekkel kísért déli, délkeleti szél jól jön a vitorlázóknak, szörfözőknek.

Szombaton derült, napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél főként a középső országrészben gyakran megélénkül, több helyütt megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6 és 13 fok között alakul, a maximumhőmérséklet pedig elérheti a 26, 30 fokot..

Vasárnap is napos, száraz, nyáriasan meleg időre van kilátás. A délkeleti szél helyenként megerősödik. A hőmérséklet a hajnali 8, 15 fok közötti értékekről délutánra 27 és 30 fok közé emelkedik.

A környező országok időjárását anticiklonális hatások alakítják. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire kevés lesz a felhő. Nyolc-tíz Celsius-fokkal melegebb lesz a sokévi átlagnál.

A hosszú hétvége orvosmeteorológiai szempontból is eseménytelen lesz, de a magasban zajló melegedés, illetve az átlagosnál jóval melegebb időjárás miatt a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Az ilyen jellegű változásokra érzékenyek gyakran szenvedhetnek fejfájástól, migréntől, fáradékonyak, levertek lehetnek. A szédülés, alvási zavarok hátterében is meghúzódhatnak légköri okok.

Gyorsan le lehet égni a vízparton

A meleg, napos idő sokakat napozásra csábít, de ügyelni kell arra, hogy a dél körüli órákban erős lesz az UVB-sugárzás, ami ilyenkor különösen veszélyes, mert a szervezet még nem alkalmazkodott hozzá. Erős UV-sugárzás esetén délben 20 perc alatt leéghet a bőr; a víztükörről visszaverődő sugárzás fokozza a veszélyt (részletek itt).

A száraz idő és az időnként megélénkülő szél segít elterjedni az allergiás tüneteket is kiváltó pollenszemeket. A kerti munkákat sem gátolja az időjárás, a több-kevesebb eső átnedvesítette a felső talajrétegeket, kedvezőbbé váltak a körülmények a veteményezéshez.

A hosszú hétvégén a meleg meghaladhatja az ilyenkor mért legmagasabb nappali hőmérsékletet. Az e hétvégi melegrekord 29,9 fok volt, amit 1947-ben április 28-án Pécsett, valamint 1934-ben április 29-én Budapesten mértek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5,0 fok volt, amit 1984-ben április 28-án Galyatetőn, illetve 1902. április 29-én Nyíregyházán regisztráltak.

Az időjárási rekordok legszélesebb csoportja a hőmérsékleti adatokból áll elő. A Föld legmelegebb helyszínei a Rák- és Baktérítő mentén találhatók - talán furcsán hangzik, hiszen a legtöbb besugárzást nem a térítők környezete, hanem az Egyenlítő kapja. Azonban a földi légkörzés miatt az Egyenlítő mentén sok a nedvesség, és erőteljes feláramlások uralkodnak, ez pedig visszafogja a légkör felmelegedését. Ugyanakkor a 25. szélességi kör mentén az állandó, erőteljes leáramlások forró sivatagokat hoztak létre. (A nagytérségű leáramlások minden esetben a levegő fokozott felmelegedéséhez vezetnek.)

A líbiai El Aziza város mérőállomásán 1922. szeptember 13-án 57,8 fokot regisztráltak, ami azóta is abszolút világrekord. De nem csupán Afrikában, hanem Ázsiában, Amerikában vagy éppen Ausztráliában is előfordultak már 50 fokot meghaladó hőmérsékletek. A második legmagasabb hőmérsékleti értéket, 56,7 fokot mégse a térítők mentén, hanem az attól északabbra, Nevada államban található Death Valley-ben mérték. A völgy alja 50-80 méterrel fekszik a tengerszint alatt, ráadásul 3000 méternél is magasabb hegyek veszik körül a völgyet. Így a völgybe beáramló levegő bukószélként, az utolsó csepp nedvességtartalmát is elveszítve, jelentősen felmelegedve érkezik meg a völgy aljára, ez pedig extrém hőséget okoz.

A magyarországi szélsőértékek ezekhez képest jóval szerényebbek. A hőmérsékleti maximum rekordját 41,9 fokkal Kiskunhalas tartja (2007. július 20.), míg a hőmérsékleti minimum rekordot (-35,0 fok, 1940. február 16.) a Miskolc melletti Görömbölytapolcán mérték (a helység ma már a város része).



Ilyen volt az idő a héten

Több hullámban váltakozó nedvességű és hőmérsékletű levegő érkezett Magyarország fölé az elmúlt hét végén és hétfőn egy nyugat-európai ciklon előoldalán. Emiatt változékony, igazi áprilisi idő volt. A többször erősen megnövekvő felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisütött a nap, és több helyen fordult elő eső, záporeső, délen néhol zivatar is kialakult. Kedden egy hidegfront haladt át, vonulását záporok, zivatarok, viharos széllökések kísérték. A hőmérséklet a sokévi átlag körül alakult, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 3 és 11 fok között változott, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14 és 22 fok között alakult.