Vágólapra másolva!
A szemetelő kirándulók tetemes bírságokra számíthatnak, és WC-ként sem használhatják az erdőt. Egyelőre nem büntetik a vadpiknikezést Romániában, de az állami erdészetek alkalmazottai járőrözni fognak a legnépszerűbb kirándulóhelyeken.
Vágólapra másolva!

Pikniktérképet állít össze a román környezetvédelmi minisztérium, és egyelőre nem bírságol a vadpiknikezésért - mondta Korodi Attila miniszter. Romániában március vége óta csak az helyi tanácsok (önkormányzatok) által erre a célra kialakított kirándulóhelyeken szabad tüzet gyújtani és a szabadban étkezni. A négynapos május elsejei vakáció közeledtével a környezetvédelmi és erdészeti miniszter arra hívja figyelmezteti a kirándulókat, hogy a környezetvédelmi őrség és az állami erdészet több mint ezer alkalmazottja fog járőrözni a legnépszerűbb kirándulóhelyek környékén.

A vadpiknikezésért még nem fognak bírságolni, mert kevés a kialakított piknikezőhely, de a szemetelésért igen- mondta a miniszter. "Akik kimennek a szabadba, hogy ott készítsék el ebédjüket, azoknak a magatartását már el lehet bírálni a pikniktörvény alapján" - mondta Korodi, vagyis egyelőre aki tiltott helyen kempingezik, de nem szemetet, az megússza bírság nélkül.

A román környezetvédelmi minisztérium felszólította a helyi tanácsokat, hogy május végéig jelezzék, kialakítanak-e piknikezőhelyet. Miután a környezetvédelmi őrség ellenőrzi terveiket, a szaktárca összeállítja és közzéteszi Románia pikniktérképét.

Romániában nagyon népszerű a piknikezés: egy márciusban végzett felmérés szerint a városi felnőtt lakosság 60 százaléka tavaly legalább egy alkalommal kiment a természetbe húst sütni, egyharmaduk pedig több mint tízszer volt piknikezni. A megkérdezetteket is leginkább a szemét zavarja, és elvileg helyeslik a márciusban hatályba lépett törvény szigorát.

A felmérést végző Green Revolution egyesület programigazgatója, Corneliu Belciug szerint viszont a legtöbb piknikezőt csak a mások szemete zavarja. Szerinte azért volt szükség a törvényre, hogy a bírság kilátásba helyezésével vegye rá a civilizált viselkedésre azokat, akik a természetet szemétdombnak nézik.

A jogszabály szerint ezentúl csak az önkormányzatok által kialakított helyeken szabad majd tüzet gyújtani, az autót pedig szintén csak kijelölt helyen szabad leparkolni. A törvény külön kitér arra, hogy a "fiziológiai szükségleteket" csak a kijelölt helyeken szabad elvégezni, "személyes higiéniával kapcsolatos termékeket" pedig tilos a folyóvizek 30 méteres körzetében használni.

A szabályos piknikezéshez a kifüggesztett menetrendet is be kell tartani, és mindvégig tekintettel kell lenni a többi látogató, a környék lakói és a vadállatok nyugalmára. Aki ezeket az előírásokat megszegi, 100-tól 3000 lejig (6500-tól 200 ezer forintig) terjedő pénzbírsággal sújtható. Az átlagbér 1600 lej (105 ezer forint) volt 2011-ben Romániában.