Zivatarokkal érkezik a hidegfront

Vágólapra másolva!
Csütörtökig tart a záporokat hozó változékony idő. Utána kellemes kora nyári meleg lesz. A héten fokozatosan nő a nappali felmelegedés, szombaton és vasárnap már 24-30 Celsius-fokos meleg valószínű a déli órákban.
Vágólapra másolva!

Kedd délelőtt fokozatosan csökken a felhőzet nyugat felől. A Tiszántúlon kezdetben még erősen felhős lesz az ég, ott elszórtan eső is várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 23 Celsius-fok között valószínű. Késő este 10, 15 fok várható.

Napközben a többórás napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, egy-egy helyen kisebb zápor is kialakulhat. A déli, délnyugati szelet viharos, 65-75 km/órás lökések kísérik, elsősorban a Kisalföldön.

Késő délutántól hidegfront érkezik. Erősen megnövekszik a felhőzet dél, délnyugat felől. A Dunántúlon, majd a Duna-Tisza-köze nyugati felén egyre többfelé várható eső, zápor. Délnyugaton néhol zivatar is kialakulhat. Ezeket átmenetileg szintén kísérheti viharos szél, nagy intenzitású eső és esetleg apró szemű jég, de heves zivatar nem valószínű.

Számottevő fronthatásra ugyan nem kell számítani, de a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél mind a hideg-, mind a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Ilyen helyzetekben gyakori a fejfájás és vérnyomás-ingadozás. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok. Nőhet a reakcióidő.

Szerdán felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen süt ki a nap. Eleinte többfelé valószínű eső, zápor, majd délutánra keleten is megszűnik a csapadék. Időnként megélénkül a változó irányú, majd délire forduló szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között alakul.

A hét további részében kevésbé lesz változékony az idő. Nagyrészt napos, derült és száraz időszakra lehet számítani. Fokozatosan nő a nappali felmelegedés, szombaton és vasárnap már kora nyári idő lesz, 24-30 Celsius-fokos meleggel.

Nyugat-európai ciklon hozza a zivatarokat

Csaknem az egész kontinensen sok a felhő a Brit-szigetek felett található ciklon miatt. Többfelé esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. Ennek a ciklonnak a peremén enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ez okozza a változékony időt. Ugyanakkor anticiklon hatására sokat süt a nap a Földközi-tenger keleti medencéjében és a Kelet-európai-síkság déli részén.