Harminc fok lesz a hosszú hétvégén

napsütés, derült idő, A késő nyári napsütésben a Városliget sárguló gyepén pihent meg két kerékpáros fiatal
Vágólapra másolva!
Jön a nyár május elsejére, péntektől felhő sem lesz az égen. Ritka az ilyen ragyogó idő április végén. Az egész hosszú hétvégén kitartó kellemes meleget déli szél hozza, időnként erős széllökésekre kell számítani.
Vágólapra másolva!

"Nem példátlan, de április végén elég ritka" - ezt mondta a hétvégére várható nyári melegről Babolcsai György meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Péntektől kedd délutánig, tehát az egész hosszú hétvégén több fokkal melegebb lesz, mint az április végén, május elején megszokott átlaghőmérséklet. A melegedés már csütörtökön határozottan érezhető lesz, mert 20-25 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet délre, kora délutánra.

A melegedés folytatódik vasárnap délutánig. Péntek délben már 23-27 fokra lehet számítani. Szombaton 24-29 fok lesz a nappali maximumhőmérséklet, vasárnap pedig igazi kora nyári meleg lesz 25-30 fokos csúcshőmérséklettel. Fokozza a nyári hangulatot, hogy derült, napos időre lehet számítani, gyakorlatilag felhő sem lesz az égen - mondta az OMSZ munkatársa. Április vége felé átlagosan 17-18 fok szokott lenni a legmelegebb órákban, vagyis ennél nyolc-tizenkét fokkal magasabb lesz ennél a hőmérséklet a hosszú hétvégén.

A jó idő kitart az április 30-i és a május 1-i munkaszüneti napokon. Hétfőn ugyanolyan nyárias meleg lesz, mint vasárnap, kedden pedig alig lesz érzékelhető, hogy kicsivel hűvösebb lesz, vagyis 25-29 fok lesz a csúcshőmérséklet. Csapadék kedden sem várható, tehát kiváló időjárás lesz sétahajózáshoz, túrázáshoz, de érdemes lesz kipróbálni a hétvégén nyitó strandokat is. Komolyabb lehűlés május elseje után sem lesz, mert másodikán is 23-29 fok várható, legfeljebb délután lehet néhol zápor - mondta Babolcsai György.

A nyári meleget az okozza, hogy Nyugat-Európa fölé húzódik az a ciklonrendszer, amely miatt hűvösebb, csapadékosabb idő volt az utóbbi két napban. A Földközi-tenger keleti medencéje fölött viszont tartósan derült időt hozó anticiklon alakult ki. A meleg, száraz levegőt a ciklon és az anticiklon közös légáramlási rendszere szállítja Észak-Afrika és a Földközi-tenger térségéből Magyarország fölé.

Ennek köszönhető, hogy egyre melegebbek lesznek a hajnalok is jövő szerdáig. Csütörtökön még 5-10 fok várható hajnalban, de szombaton már 8-13 fokra, vasárnap 9-14 fokra lehet számítani. Vasárnaptól sehol sem csökken hajnalra 10 fok alá a hőmérséklet Magyarországon. "Hozzá kell tennem, hogy ez a szokásosnál biztosabban beváló előrejelzés, olyan nagy mennyiségű meleg levegő érkezik az ország fölé. Frontok nem lesznek felettünk, és minden előrejelzési modell nyárias időt mutat május harmadikáig" - mondta Babolcsai György.