Meggyötri az allergiásokat a platán

Vágólapra másolva!
Egyre több pollent szórnak az eperfák, viszont a nyárfa repülő termése nem bántja az allergiásokat. A nyír pollenszórása csökken, de még tüneteket okozó mennyiségben lebeg a levegőben.
Vágólapra másolva!

Csak részben volt hasznos a változékony, hol csapadékos-szeles, hol napsütéses idő a virágporra érzékenyeknek. Az elmúlt héten a legnagyobb mennyiségben a platán virágporát érzékelték a mérőállomások az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint. A virágpor koncentrációja Pécsen és Zalaegerszegben érte el a nagyon magas szintet.

Noha a nyír pollenszórása már csökken, azonban még mindig közepes koncentrációban volt jelen a levegőben. Ez a mennyiség már allergiás tüneteket okoz, sőt Budapesten magas szintet is mértek belőle. Ezzel párhuzamosan megerősödött az eperfafélék pollenszórása, a főváros levegőjében nagyon magas koncentrációban volt már jelen a hét második felében.

A legtöbb mérőállomáson tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták a tölgy, a gyertyán, a fűz, a kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporát is. A csalán- és a fenyőfélék pollenszórása is elindult, ugyanígy a dióé is. Mind a háromból már tüneteket okozó mennyiséget mértek Budapesten.

A nyárfa vattás termése viszont nem allergén az OKI információi szerint. A magokat repítőszőrök veszik körül. Ezek tulajdonképpen levegővel teli, vagyis allergén fehérjéket nem tartalmazó sejtnyúlványok, amelyek elősegítik, hogy a szél felkapja és elszállítsa a fa termését.