Esernyős idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Marad a változékony idő, de az eső, zápor, zivatar mellett mindenütt lesz napsütés is. A Kárpát-medence időjárását egy sekély ciklon áramlási rendszerében érkező enyhe, változó nedvességtartalmú levegő alakítja.
Vágólapra másolva!

Szombaton eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd nyugat felől csökken a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap. Kezdetben még többfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar, később nyugat felől megszűnik a csapadék. Időnként megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 5, 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 19 Celsius-fok között alakul.

Vasárnap délelőtt gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, majd nyugat-délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. A déli óráktól kezdve nyugat felől egyre többfelé várható zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon erős lökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 3, 8 fok között alakul, legmagasabb értéke 13 és 20 fok között valószínű.

A hétvégén a Kárpát-medence időjárását egy sekély ciklon áramlási rendszerében érkező enyhe, változó nedvességtartalmú levegő alakítja. Ezért tartósan napos, zavartalan időjárás a környező országokban is kevés helyen lehet. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, záporok, zivatarok is kialakulására is számítani kell, ha nem is lesz mindenütt csapadék.

Frontátvonulás nem nehezíti az időjárás-érzékenyek életét, de a magasban szombaton hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Ezért azoknál, akiknek a neuro-hormonális rendszere nem működik olajozottan, azok hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatnak. Ilyen változás lehet a fejfájás, migrén, a vérnyomás csökkenése, amelyre érdemes fokozottan figyelniük a közlekedésben résztvevőknek.

A szédülés, alvási zavarok hátterében is meghúzódhatnak légköri okok. Vasárnap, a nap második felében jelentkezhetnek egy nyugat felől érkező hidegfront élettani hatásai, eleinte nyugaton, később másutt is.