Közepesen rossz idő lesz hétvégén

Vágólapra másolva!
Ismétlődő esőre, záporra kell számítani, csak átmenetileg szakadozik fel a felhőzet. Vasárnap is rövid napsütés valószínű, de már kevesebb lesz a csapadék.
Vágólapra másolva!

Péntek délután egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, északkelet kivételével meg is vastagodik. Késő délután a Dunántúlon már előfordulhat kisebb eső, zápor az országtól délre örvénylő mediterrán ciklon miatt. Éjszaka az északkeleti országrész fölött is megvastagszik a felhőzet, dél felől egyre több helyen várható eső, zápor, délkeleten egy-egy zivatarra is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 Celsius-fok között alakul.

Szombaton napközben országszerte többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható ismétlődő eső, zápor, délen és keleten zivatar is. Délután főként a Kisalföld térségében, illetve északkeleten vékonyodhat el, szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Néhol megerősödik a keleti, északkeleti szél. Délre, kora délutánra 13 és 18 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős vagy borult időre kell számítani. Legfeljebb rövid időre süt ki a nap. Többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar is előfordulhat. Az északi, északnyugati szél időnként megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12, 20 fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb.

Mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás a hétvégén. Keleten inkább meleg-, nyugaton inkább a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Sokaknál fordulhat elő fejfájás, koncentrációzavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetetten hozzájárul a balesetek kialakulásához. Az álmatlanságnak, nyugtalanságnak és a fáradékonyságnak is lehetnek időjárási okai.

A hét végén a környező országokban is változékony, gyakran felhős, többfelé csapadékos időre van kilátás. A Kárpát-medencétől délre elhelyezkedő mediterrán ciklon hatására mindennap várható több-kevesebb csapadék. Nagyobb mennyiségű eső szombaton a Délvidéken, vasárnap Erdélyben és Felvidéken valószínű.