Csak a gyepnek lesz elég az eső

Tavaszi szárazság, traktor dolgozik a poros földeken, csapadékhiány
Vágólapra másolva!
Arra elég az áprilisi csapadék, hogy ne legyen még nagyobb szárazság. A hónap végén visszatér a meleg. Ennek azért nem örülnek a gazdálkodók, mert így erőteljesebben párolog az amúgy is átlagos csapadék nedvessége a talajból.
Vágólapra másolva!

A parkoknak jól jön, a vetéseken viszont alig segít a jövő héten várható csapadék. "Inkább felhős, borongós idő lesz április 15-től, többfelé várható eső, zápor, de április 22-éig csak átlagos mennyiségű csapadékra lehet számítani. Ez a vízmennyiség csak a talaj felső tíz-tizenöt centiméteres rétegébe szivárog le, tehát a búza vagy a kukorica fejlődésének nem segít" - mondta Ihász István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az [origo]-nak.

A borongós, az átlaghoz képest valamivel hűvösebb idő abban segít, hogy csökken a párolgás, így kevésbé szárad a talaj. A jövő heti csapadékmennyiség viszont átlagosnak számít. Áprilisban általában 40-45 milliméter esőre lehet számítani, a jövő héten ennek körülbelül a negyede várható. "Mindez közel sem pótolja az október óta kialakult csapadékhiányt, inkább szinten tartó mennyiségnek nevezném, vagyis ennek hatására nem súlyosbodik tovább a szárazság" - mondta a meteorológus.

Forrás: OMSZ
A lila szín jelzi, hogy mennyi csapadék várható az adott napon

Kedvezőtlen hír a gazdálkodók számára, hogy az április 22-e utáni hét az átlagnál szárazabb és melegebb lesz a középtávú előrejelzés szerint, vagyis jelentősebb párolgásra kell számítani a földeken. Május előtt nem várható országos áztató esőzés, sőt április utolsó hete egész Közép-Európában szárazabbnak ígérkezik a sokévi átlagnál.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) készült elemzés szerint a hónap közepén több eső lesz az átlagosnál Törökország nyugati részén, Görögország nyugati részén, Albániánban, Olaszországban a Pó síkságán, Franciaországban, Portugáliában és Nagy-Britanniában lesz.

Forrás: OMSZ/ECMWF
A fehér szín azt jelzi Közép-Európánál, hogy Magyarországon is átlagos mennyiségű csapadék lesz