Alig lesz napsütés a hétvégén

Vágólapra másolva!
Nem kedvez az időjárás a szabadtéri programoknak a hétvégén. Egy mediterrán ciklon hatására sokfelé előfordul majd zápor, zivatar. Keleten inkább meleg-, nyugaton inkább a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek a frontérzékenyeknél.
Vágólapra másolva!

Ha időnként felszakadozik, csökken is a felhőzet, csak rövid napos időszakokra lehet számítani vasárnap estig. A többfelé és több alkalommal is előfordul eső, zápor miatt nem lesz kellemes az idő a gyalogos, kerékpáros túrázáshoz. A kerti munkákat is zavarhatja az időjárás - bár ahol nem lesz túl sáros a föld, érdemes kihasználni a szárazabb időszakokat.

Pénteken napközben fokozatosan növekszik, vastagszik a felhőzet, de a Dunától keletre még hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Késő délutántól a Dunántúlon kisebb eső előfordulhat. A keletire forduló szél helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15, 20 Celsius-fok között várható.

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. A keleti, északkeleti szél néhol megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12, 18 fok között alakul.

Vasárnap gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid időre süt ki a nap. Több helyen fordulhat elő zápor, esetleg zivatar is lehet. Többnyire mérsékelt marad a légáramlás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7, 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 19 fok között alakul.

Fejfájós napok a fronthatás miatt

A hétvégén mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás a Magyarországtól délre örvénylő ciklon miatt. Keleten inkább meleg-, nyugaton inkább a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Sokaknál fordulhat elő fejfájás, koncentrációzavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetetten hozzájárul a balesetek kialakulásához. Az álmatlanságnak, nyugtalanságnak és a fáradékonyságnak is lehetnek időjárási okai.

A környező országokban is változékony, gyakran felhős, többfelé csapadékos időre van kilátás. A mediterrán ciklon hatására mindennap várható több-kevesebb csapadék. Nagyobb mennyiségű eső szombaton a Délvidéken, vasárnap Erdélyben és Felvidéken valószínű.

A hőmérsékleti rekordok várhatóan nem dőlnek meg a borult, esős időben. Az ilyenkor mért legalacsonyabb hőmérsékleti minimum -8,1 fok, amit 1997. április 14-én rögzítettek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28,7 fok volt, amit 1939. április 14-én figyeltek meg Túrkevén. Budapesten a leghidegebb 1912-ben volt -4,6 fokkal, a legmelegebb pedig 26,6 fokkal 1939-ben.

Ilyen volt az idő a héten
Vasárnap hidegfront hatására ismét lehűlés kezdődött. Északnyugat felől csökkent a felhőzet, csak keleten maradt felhős az ég, eleinte északnyugaton és keleten fordult elő zápor, hózápor, majd késő délutántól a Duna-Tisza közén alakult ki eső, havas eső, majd havazás, de jelentősebb mennyiségű csapadék sehol sem volt. Erős, időnként viharos északnyugati szél fújt, főként északon.

Hétfőn az ország nagy részén sütött a nap, csak eleinte fordult elő néhol kisebb hózápor. Fokozatosan mindenütt mérséklődött a szél. Kedden derült, napos idő volt. Hajnalban országszerte fagyott, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, -9 fok között alakult, és ekkor Zabaron megdőlt az országos hidegrekord. Szerdán melegfront érkezett, nyugat felől megnövekedett a felhőzet, estig csak nyugaton esett helyenként kisebb eső. Erősödött a nappali felmelegedés. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 6, 10 fokról az időszak végére 15, 22 fok közé emelkedett.