Vágólapra másolva!
Nagyon lemaradt a szélerőműversenyben Franciaország, ezt 500 darab óriási turbinával pótolják az Atlanti-óceán partján. A világrekorder szélkerék egy példánya körülbelül ötezer háztartást képes árammal ellátni.
Vágólapra másolva!

Az állami EDF energiakonszern és a vasútszerelvényeiről ismert Alstom építheti meg Franciaország első tengeri szélerőműparkját. Az ország négy parkot létesít az Atlanti-óceán partján, ezek közül hármat épít az EDF-Alstom konzorcium, a negyedik erőműre kiírt tendert a spanyol Iberdola nyerte meg a francia Arevával együtt. A négy park összesen kétezer megawatt előállítására lesz képes, ez két kisebb atomerőművi blokk teljesítményével ér fel.

Az EDF és az Alstom a világ legnagyobb szélturbinájával nyerte meg a pályázatot. A turbinát Le Carnet városában tesztelik, majd a második számút már a tengerre telepítik. A turbina szerkezete száz méter magas, harminc méter mély alapokon áll, mert ennyi szükséges az 1500 tonnás össztömeghez. A világ legnagyobb, 73,5 méter hosszúságú turbinalapátjai százötven méter átmérőjű kört írnak le, amely szinte az Eiffel-torony közepéig érne fel. A szélparkot összesen ötszáz turbina alkotja majd Nantes közelében Saint-Nazaire-nél, Caen mellett Courseulles-sur-Mernél és a Le Havre melletti Fécamp-nál.

A kifejezetten tengeri használatra kifejlesztett, Heliade 150 nevű szélturbina teljesítménye 6 MW, az általa megtermelt áram körülbelül ötezer háztartás áramfelhasználását fedezi. A szárazföldi turbinákkal ellentétben a lapátok forgatta főtengely forgómozgását nem váltómű továbbítja az áramot termelő generátorhoz, mert a bonyolult berendezés rendszeres karbantartást igényelne, ami a tengeren nehezen megszervezhető.

A váltómű kiiktatásával viszont meg kellett növelni a generátor méretét, továbbá elektromágnesek helyett állandó mágneseket kellett alkalmazni benne ahhoz, hogy elérjék a szárazföldi szélturbinák teljesítményét. A váltómű nélküli kiépítés másik oka, hogy a tengeri szélturbináknak nagyobb szélsebességeket kell kibírniuk, mint a szárazföldön, amelyek szintén károsíthatják a szerkezetet.

Forrás: Alstom
A szélerőmű lapátai...

Forrás: Alstom
...és a generátort rejtő gondola

A franciaországi beruházás hátterében az áll, hogy az ország lemaradt a szélenergia hasznosításában Nagy-Britannia, Spanyolország és Dánia mögött. Az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) 2011. novemberi jelentése szerint 2020-ban 40 gigawatt áram származik majd ebből a megújuló energiaforrásból, szemben a 2010-es 3 gigawattal. Nagy-Britanniában a már elkészült és a tervbe vett szélerőművek összkapacitása eléri a 47 GW-ot, Németországban pedig a 31 GW-ot. Egy szélerőmű átlagosan húsz-huszonöt évig üzemképes az EWEA adatai szerint.