Viharos szél után napsütés

Vágólapra másolva!
Szombat késő délutántól gyakran viharossá fokozódik a szél, zápor, hózápor is lehet, de vasárnap már fokozatosan kisüt a nap. Mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás.
Vágólapra másolva!

Mindenütt megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Vasárnap reggelre megszűnik a csapadék, előbb északon, napközben délen is csökken a felhőzet, és kisüt a nap. Nagyjából a Tisza vonalában és az Alpokalján erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, ezeken a helyeken egy-egy zápor is lehet jégdarával, valamint az Északi-középhegységben hózápor is kialakulhat.

A délnyugati szél szombat késő délutántól északnyugatira fordul, a Tisza vonalának kivételével megerősödik, gyakran viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 7 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 8, 13 fok között valószínű.

A hétvégén a környező országokban is változékony, szeles időjárásra van kilátás. Az átvonuló hidegfrontok hatására főleg Ausztriában, Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban valószínű többfelé csapadék.

Fejfájást okoznak az átvonuló frontok

A Kárpát-medence fölött hullámzó frontzóna miatt mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációzavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reflexidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Vasárnap a frontrendszer dél felé távolodik Magyarországtól, mögötte több fokkal hidegebb levegő áramlik az ország fölé. Ez a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus irányba tolja el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

Réteges öltözködés locsolkodáshoz

Húsvéthétfőn már gomolyfelhős, napos idő várható, de a 10 fok körüli csúcshőmérséklet miatt érdemes lesz melegen felöltözni a locsolkodáshoz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -3 fok között alakul. Gyengén felhős, napos, száraz idő lesz; északnyugaton megerősödik a délkeletire forduló szél.

Jelentősen csökken a hőmérséklet a következő napokban: az eddigi átlag fölötti meleget jelentős lehűlés követi, de a hőmérsékleti rekord megdőlése nem valószínű. Ebben az időszakban a leghidegebbet 2002. április 7-én mérték Szécsényben, akkor -10,9 fok volt. Budapesten a legalacsonyabb hőmérséklet -4,1 fok volt 1978-ban. A legmelegebb idő ezekben a napokban 1939. április 8-án volt - a 30,2 fok jóval magasabb, mint a most előjelzett hőmérséklet. Budapesten ezen a napon 27,6 fokot mutattak a hőmérők 1939-ben.

OMSZ