Esős hétvége, drasztikus lehűléssel

Vágólapra másolva!
Egymást követik a meleg- és hidegfrontok vasárnapig. Viharos szélre, hétfőn fagyra kell számítani. A lehulló esőmennyiség viszont nem elég a november óta tartó szárazság ellensúlyozásához.
Vágólapra másolva!

A csapadékosra forduló időjárás kedvező hír a gazdálkodóknak és a kertészeknek, de a várhatóan lehulló csapadékmennyiség csak kissé mérsékli az elmúlt hónapokban kialakult vízhiányt. A szabadtéri programokat megzavarja a péntek-szombati esős és a vasárnapi szeles, hűvös idő. Húsvéthétfőn már gomolyfelhős, napos idő várható, de a 10 fok körüli csúcshőmérséklet miatt érdemes lesz melegen felöltözni.

Pénteken eleinte néhány órás napsütésre is lehet számítani keleten, majd napközben az ország többi részéhez hasonlóan ott is megnövekszik a felhőzet. Eleinte Nyugat- és Közép-Magyarországon, majd keleten is sokfelé lesz esőre, zápor. Elszórtan zivatar is valószínű, főként délen és keleten. Az északi szél több helyen megerősödik, emellett zivatarok környezetében is várható átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 14, 20 fok között, keleten kevéssel 20 fok felett várható.

Szombaton kezdetben erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd csökken a felhőzet, kisüt a nap. Már a déli óráktól nyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. A nyugati, északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben többször megerősödik, a Kisalföldön olykor viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 13, 18 fok között alakul.

Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős lesz az ég, majd felszakadozik a felhőzet, és felhőátvonulások várhatók. Elszórtan zápor előfordulhat, a hegyekben hózápor is kialakulhat. Viharossá fokozódik az északi szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 14 fok között alakul.

Hétfőn időnként megnövekszik a felhőzet, ezzel együtt sok napsütés várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 13 fok között alakul. Egy-egy helyen zápor, esetleg hózápor is előfordulhat. Időnként megélénkül a délire forduló szél.

Egymást követik a frontok

Mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás a Kárpát-medence fölött hullámzó frontzóna miatt. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben részt vevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Vasárnap a frontrendszer dél felé távolodik Magyarországtól, mögötte több fokkal hidegebb levegő áramlik az ország fölé, és az eleinte erős szél lassan mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken.

A hét végén a környező országokban is változékony, szeles időjárásra van kilátás. Az átvonuló hidegfrontok hatására főleg Ausztriában, Szlovákiában, Kárpátalján és Erdélyben valószínű többfelé zápor, a hegyekben hózápor, havazás is kialakul. Szlovéniában és a Vajdaságban nem valószínű jelentősebb mennyiségű csapadék.

Nem valószínű, hogy megdőlnek a hőmérsékleti rekordok a következő napokban annak ellenére, hogy hétfőn a sokéves átlag alatt alakul a minimum-hőmérséklet. Budapesten a legalacsonyabb hőmérséklet -4,1 fok volt 1978-ban. Az országban a legmelegebb, 30,2 fok 1939. április 8-án volt - ez jóval magasabb, mint a most előjelzett hőmérséklet. Budapesten ugyanebben az évben ezen a napon 27,6 fokot mutattak a hőmérők.

Fények jelzik a veszélyes időjárást a Fertő- és a Tisza-tónál is
Április 1-jétől megkezdődött a viharjelzési szezon, de már nemcsak a Balatonon és a Velencei-tavon lehet találkozni a villogó fényekkel, hanem a Fertő-tónál és a Tisza-tónál is. Ha egyik lámpa sem villog, nincs veszély. A percenkénti 45 felvillanás első fokú viharjelzéssel egyenlő, vagyis erős szél várható, a széllökések elérhetik a 40-60 km/órát. A másodfokú viharjelzést gyors villódzás, percenkénti 90 felvillanás jelöli: viharos szél várható, a széllökések erősebbek lehetnek 60 km/óránál. Ütemétől függetlenül a villogás már veszélyes időjárás lehetőségére figyelmeztet, nem árt az óvatosság.

A villogással jelzett időjárási helyzetek döntő többsége olyan, hogy az úszó, vitorlázó a közvetlen közelben semmi okát sem látja a viharjelzés kiadásának, viszont pár száz méterrel arrébb haladva már közvetlen életveszélybe kerülhet. A Balaton nagy területére való tekintettel idén már három medencére készül a viharjelzés: a nyugati medence Badacsony-Fonyód vonaláig tart, a középső a Tihanyi-félszigetig, a keleti pedig Balatonnak a félszigettől keletre eső része. Így elkerülhető, hogy a Tihany környékén vonuló zivatarfelhőkből kifutó viharos szél miatt viharjelzést kelljen kiadni az egész tóra akkor is, ha a nyugati medencében nincs is veszély.



Ilyen volt az idő a héten

Március utolsó és április első napján folytatódott a hideg levegő beáramlása, szombaton még 1-2 fokkal enyhébb, de vasárnap már 4-5 fokkal hidegebb volt az ilyenkor megszokottnál. Elsősorban északon, északkeleten alakult ki szórványosan zápor, vasárnap főként a hegyekben hózápor is előfordult. Az elmúlt hétvégén sokfelé volt viharos az északnyugati, nyugati szél. Hétfőtől ismét enyhébb idő lett, több órára kisütött a nap, számottevő csapadék sehol sem fordult elő. A hőmérséklet keddtől ismét meghaladta a sokévi átlagot. Az időszak elején csak északkeleten, hétfőn az ország nagy részén mértek hajnalban fagypont alatti értéket, helyenként -5, -8 fok is előfordult, majd enyhébbek lettek az éjszakák. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 8, 12 fokról az időszak végére 18, 24 fok közé emelkedett.