Zápor-zivatar tarkítja a napos időt

Vágólapra másolva!
Szerda lesz a hét legmelegebb napja: jövő hétig már nem lesznek húsz fokok, húsvétra lehűlés jön. Szerda estig még néhány fokkal enyhébb, de nedvesebb levegő áramlik Magyarország fölé.
Vágólapra másolva!

Szerdán szinte mindenütt fog sütni a nap, de emellett erősen felhős időszakok és helyek egyaránt lesznek. A hőmérséklet délután 19 és 24, késő este 13, 18 Celsius-fok között valószínű. Reggel 7 órakor Miskolcon és a Kékestetőn volt a leghidegebb 7 fokkal, Győrben volt a legmelegebb 14 fokkal. Budapesten 10 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szórványosan várható zápor, az ország déli felén zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél többfelé megerősödik, a Kisalföldön, illetve zivatarok térségében viharossá is fokozódhat.

Tovább tart a melegedés a légkörben, ezért a melegfrontérzékenyeknél fokozottan jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság. A keringési betegségekben szenvedőknél nőhet a vérzési hajlam, gyakoribbá válnak az embóliák az emelkedő vérnyomás miatt.

Csütörtökön a többször erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Kissé hűvösebb lesz, de a változás még nem igazán érzékelhető: a hőmérséklet legalacsonyabb értéke éjszaka 6, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 23 fok között alakul.

Több helyen várható zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.

Nyugati ciklon hozza a záporokat

A csapadékosabb időt az okozza, hogy a Kárpát-medence időjárását is egyre inkább ciklonhatások alakítják. Nyugat- és Dél-Európa fölé enyhe levegő áramlik a ciklonrendszer előoldalán délnyugatról. Bár ott nem mindenhol zavartalan a napsütés, elszórtan záporok is előfordulnak, de a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé 20 fok felett alakul.

Alacsony légnyomású zóna húzódik Délnyugat-Európától a kontinens középső területein át egészen az Urál előteréig. Északon, északkeleten még hideg van; nagy területen a legmelegebb órákban sem emelkedik 5 fok fölé a hőmérséklet. A Kelet-európai-síkság északi részén havazik is.