Többször fog esni ezen a héten

Vágólapra másolva!
Kisebb esőre kell számítani kedden. Egyre változékonyabb az idő, hétvégére visszatér a hideg. Eleinte még száraz, majd kedden már nedvesebb levegő határozza meg kedd estig a Kárpát-medence időjárását.
Vágólapra másolva!

Kedden már valamivel melegebb idő lesz. A kifejezetten hűvös hajnal után délre, kora délutánra 17, 21 Celsius-fok közé melegszik a levegő. Eleinte kevés lesz a felhő, viszont néhol kisebb eső, zápor fordulhat elő délkeleten, késő délután pedig a déli és keleti megyékben. Többfelé megerősödik a délnyugati szél.

Szerdán gyakran lesz erősen felhős az ég, csak kevés napsütés valószínű. Többfelé várható zápor. A déli, délnyugati szél időnként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 6, 11, délután 17, 22 fok között várható.

Szombatig gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett néhány órára kisüt a nap. A változékony időben többfelé, majd szórványosan várható eső, zápor, a hét első felében néhol zivatar is lehet. Jelentős mennyiségű csapadék (vagyis legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

Európa nyugati és középső tájai fölé anticiklon nyúlik be. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés, a magasnyomás északi peremén több a felhő, csapadékról nem érkezik jelentés. A kontinens legmelegebb része továbbra is a Földközi-tenger térsége, a délutáni órákra általában 16, 23 fok közé melegszik fel a levegő, az Ibériai-félszigeten néhol 25 fokot is mérnek. Ezzel szemben a leghidegebbet a Skandináv-félszigeten mérik, a csúcshőmérséklet jobbára -2, +5 fok között változik.

A kontinens északi és keleti területei felett többközéppontú ciklon örvénylik, amelynek frontrendszere egyrészt az Uráltól a Fekete-tengerig, másrészt a Balti-tengertől Izlandig húzódik. Hatására Oroszország északnyugati részén és a Balti-államok vidékén több helyen havazik, a Fekete-tenger és a Germán-Lengyel-alföld térségében szórványosan fordul elő eső, záporeső.