Riasztás a száz kilométeres szél miatt

Vágólapra másolva!
Egyre többfelé fordul viharossá az északi szél. Hiába süt néha a nap, hűvös van a szél miatt. Vasárnap hajnalban fagyni fog, és napközben is nagyrészt szeles idő lesz.
Vágólapra másolva!

Szombaton napközben egyre többfelé viharossá fordul az északi szél. A 90 km/órát is meghaladó széllökések miatt a sopron-fertőditől az aszódiig összesen harmincöt északnyugati kistérségre adott ki másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Napközben északon, északkeleten, este délnyugaton 100 km/h körüli széllökés is előfordulhat.

A keleti megyékben viharos nyugati szélre kell számítani. Az esti óráktól a Dél-Dunántúlon északira fordul a szél; a széllökések sebessége 65-95 km/óra között várható. Az erős légmozgás továbbra is okozhat por-, illetve homokvihart.

Délnyugaton, főként a határ mentén néhol zivatar is kialakulhat késő délután és este, 90 km/órát meghaladó széllökések és jégdara kíséretében. A legmagasabb hőmérséklet 13, 19 Celsius-fok között lesz, de a szél miatt több fokkal alacsonyabbnak tűnik a hőmérséklet.

Vasárnap is nagyrészt szeles idő lesz. Az északi, északnyugati szél legerősebb lökései a nap folyamán még 70-80 km/óra körül várhatók, majd estére jelentősen mérséklődik a légmozgás. Napközben elsősorban északkeleten fordulhat elő zápor, jégdarával. A napsütést a csak a gomolyfelhőképződés zavarja majd. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnapra virradóan általában -2, +3 fok között alakul, de a szélcsendes helyeken ennél hidegebb is lehet. Kora délután mindössze 8, 11 fok várható, tehát a sokévi átlagnál hidegebb lesz.

Orvosmeteorológiai szempontból mozgalmas időjárásra van kilátás. Vasárnap erős hidegfronti hatásra kell számítani. A fejfájás, vérnyomás ingadozás hátterében légköri okok is meghúzódhatnak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A megszokottnál hosszabb reakcióidő főként a közlekedésben lehet veszélyes.