Kellemesen melegszik az idő

Vágólapra másolva!
Kisebb esőre, záporra kell számítani nyugaton, egyébként tavaszias idő lesz még este is. Anticiklon peremén enyhe, átmenetileg kissé nedvesebb levegő áramlik Magyarország fölé.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön napközben felhős idő várható a Dunántúl nagy részén, kevés napsütéssel. Másutt eleinte derült, napos időre lehet számítani, majd a kora délutáni óráktól észak felől megnövekszik a felhőzet. Napközben nyugaton, este északkeleten előfordulhat kisebb eső, zápor.

Az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében élénk lökések kísérhetik a szelet, másutt általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 15 Celsius-fok között várható. Késő estére 3, 10 fokig hűl le a levegő.

Fejfájás, migrén, illetve álmatlanság jelentkezhet a melegfronti jellegű időjárás-változások miatt. Ingadozhat a vérnyomás, csökkenhet a koncentrálóképesség, nőhet a reakcióidő.

Anticiklonnak köszönhető az enyhe tavasz

Európa nyugati, délnyugati részének és északkeleti peremének időjárását anticiklon alakítja, amelynek peremén enyhe levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. A magasnyomás hatására napos az idő az Ibériai-félsziget fölött, de az anticiklon északkeleti peremén több a felhő, ott éjszaka helyenként köd képződött, illetve szitálás is kialakult.

Ugyanakkor Északnyugat-Európa felett többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hullámzó frontrendszere Izlandtól Skandinávián át egészen Közép-Európáig húzódik. A frontrendszer mentén változékony, többfelé csapadékos az idő, északon havazik, délen hó, havas eső, eső egyaránt előfordul.

Sekély ciklon alakítja a Fekete-tenger térségének és a Kelet-európai-síkság déli területeinek időjárását is. Erősen felhős vagy borult az ég, sokfelé fordul elő havazás, hózápor. Nyugat- és Dél-Európában továbbra is enyhe az idő, a délutáni órákra általában 12, 18 fokig melegszik fel a levegő, sőt Spanyolországban néhol 19, 23 fokot is mérnek. Ezzel szemben északkeleten hideg van, a csúcshőmérséklet többnyire -2, -9 fok között változik.