Pénzfegyvert vet be Kína a por ellen

Vágólapra másolva!
Jelentős összeget fordít 2015-ig Kína a légszennyezés elleni küzdelemre a nagyvárosokban - jelentette be a pekingi környezetvédelmi minisztérium. Összesen 350 milliárd jüant költenek majd a következő években az ország 117 nagyvárosában a légszennyezés mértékének visszafogására.
Vágólapra másolva!

A most meghirdetett intézkedések célja elsősorban az egészségre leginkább ártalmas finom porszemcsék koncentrációjának mérséklése. A 2,5 mikrométer (PM2,5) átmérőnél kisebb részecskék azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe jutnak, felszívódnak és a bejutnak a keringésbe. A kitűzött cél az, hogy a településeken legalább 5 százalékkal csökkentsék ezek arányát az évtized közepére a 2011-es adatokhoz képest - áll a környezetvédelmi minisztérium közleményében. Az e célra szánt pénz 12,3 ezer milliárd forintnak, illetve 43,56 milliárd eurónak felel meg.

A kérdés az elmúlt években komoly visszhangot váltott ki az országban. A PM2,5-szennyezés szintjét 2011 végétől közli a pekingi amerikai nagykövetség, s nagy felháborodást okozott, hogy a mérések jelentősen eltérnek a hivatalos kínai adatoktól. Kína már a 10 mikrométer átmérőjű részecskék (PM10) arányát illetően is rosszul teljesít.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint a vizsgált 31 kínai nagyvárosból mindössze egyetlenben mértek köbméterenként 50 mikrogrammnál kevesebbet. A WHO által elfogadhatónak tartott határ 20 mikrogramm köbméterenként. A 100 ezer lakost meghaladó magyar városokban átlagosan 16 mikrogramm szálló por van egy köbméter levegőben, az Egyesült Államokban 19.

A kínai városok levegője a hazai sztenderdek szerint is rendkívül rossz. A 113 kínai város közül, amelyek levegőjének minőségét a pekingi környezetvédelmi minisztérium figyelemmel követi, 45 olyan város van, amely a hármas, vagyis a legrosszabb levegőjű csoportba tartozik, átlépve a megengedett határokat, s egyetlen sincs a 113 közt, amely az első, vagyis a legjobb kategóriába esne. A kormány az idén szigorúbb szabályok bevezetését, 2016-tól pedig a PM2,5 részecskék országos mérését is megígérte.