Napsütéses péntek a havazás előtt

Vágólapra másolva!
Jórészt derült, de hideg az idő. Késő estére érkeznek meg a hófelhők a Dunántúl délnyugati részére. Egész Európában változékony, csapadékos az idő egy hatalmas ciklonrendszer miatt.
Vágólapra másolva!

Pénteken nagyrészt derült, napos idő lesz. Kora délután -3 és +3 Celsius-fok között alakul a csúcshőmérsérséklet. Reggel 9 órakor Miskolcon -5, Debrecenben -4, Békéscsabán, Budapesten, Nyíregyházán és Szombathelyen -3, Pécsen és Siófokon -1 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Délután lehet helyenként több felhő az ország felett, északnyugaton egy-egy hózápor is előfordulhat. Estefelé nyugaton megnövekszik a felhőzet, ahogy eléri az újabb hidegfront az országot északnyugat felől. A késő esti óráktól már hószállingózás, havazás is lehet a nyugati határ mentén - ezt mutatja be részletesen csapadéktérképünk.

Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, inkább csak az ország középső részén élénkül meg a nyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken várható. Késő este -2, -7 fok valószínű.

Többközéppontú ciklonrendszer alakítja Európa nagy részének időjárását és a Kárpát-medencéét is, ezért változékony, sokfelé csapadékos az idő. Esik az eső a Brit-szigetek és a Fekete-tenger környékén, illetve Dél-Európában, másutt havazik, hózáporok alakulnak ki.

A csúcshőmérséklet a Földközi-tenger medencéjében még többnyire 8, 15 fok között alakul. Észak felé haladva egyre hidegebb van: Közép-Európában fagypont közeli, a Skandináv-félszigeten és a Kelet-európai-síkságon jóval fagypont alatti értékeket mérnek a kora délutáni órákban is.