2020-ig meghosszabbítják a kiotói egyezményt

Vágólapra másolva!
Az ENSZ katari klímakonferenciáján nyolc évvel meghosszabbították az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó kiotói egyezményt.
Vágólapra másolva!

Az 1997-ben megkötött, december 31-én lejáró egyezmény célja a Föld felmelegedését okozó gázok kibocsátásának csökkentése. Bár a kiotói egyezmény nem hozott áttörést a klímaváltozás megfékezésében, ha nem hosszabbították volna meg, akkor a világon semmilyen nemzetközi egyezmény nem szabna gátat a üvegházgázok termelésében, ami súlyos következményekkel járna - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.

A tizenöt évvel ezelőtt megkötött egyezmény keretében közel kétszáz ország vállalta magára, hogy csökkenti a káros gázok kibocsátását, az egyik legnagyobb szennyezőnek számító Egyesült Államok sosem ratifikálta, Kanada pedig tavaly kilépett belőle arra hivatkozva, hogy nem ez szolgálja a klímaváltozás elleni hatékony küzdelmet.

Az egyezmény eredményességét nagyban korlátozza, hogy az azt támogató nemzetek üvegházhatásúgáz-kibocsátása csupán a globális érték kevesebb mint 15 százalékát adja. Az egyezmény támogatói azt is vállalták, hogy 2020-ig olyan környezetvédelmi egyezményt dolgoznak ki, amely a világ minden országára alkalmazható lesz, és a kiotói egyezmény helyére léphet.