Vöröslik a tenger Sydneynél

ausztrália, vörös alga, sydney
Vágólapra másolva!
Vörös alga lepte el a tengert, így több strandot be kellett zárni Sydneyben. A Noctiluca scintillans éjjel fényt bocsát ki. Felkavarodott a víz, és tápanyagban gazdagabb rétegek kerültek a felszínre.
Vágólapra másolva!

A tiltás ellenére is úsztak a tengerben a négymilliós város két népszerű fürdőhelyén, Clovelly Beachen és Bondi Beachen, ugyanis a vörös alga nem mérgező. A strandokat azért zárták le, mert az alga bőrirritációt okozhat magas ammóniakoncentrációja miatt.

Forrás: AFP/William West
További képekért kattintson a fotóra!

Az algásodás azért lépett fel, mert a partok közelébe tápanyagban gazdagabb víz került az óceán mélyebb rétegeiből. A jelenség gyakran előfordul nagy esőzések után a folyótorkolatok közelében - közölte a sydney-i regionális algaügyi bizottság (RACC), amely a strandok algamentesítésével foglalkozik. A vizsgálatok szerint biztosan nem került szennyvíz az óceánba.

A nappal vörös, lebegő szőnyegnek tűnő Noctiluca scintillans éjjel is látványos. Az egysejtűek ugyanis fényt bocsátanak ki, ha valami megzavarja őket, és a víznyomás apró változásaira is reagálnak. A kémiai reakció során létrejövő fény a ragadozó megzavarására szolgál.

Így nézett ki az algásodás a magasból (a LiveInfo videója)