Ötven éve áradt ennyire a Dráva

Vágólapra másolva!
Kedd délután is esik a Dráva mentén. Az eddig mért legnagyobb árhullám vonul le a folyón Horvátországban, de erősen árad a Száva felső szakasza is.
Vágólapra másolva!

Másodpercenként 3250 köbméter volt kedd hajnalban a Dráva vízhozama Varasdnál (Varazdin). A környéken 1965-ben jegyeztek fel hasonló nagyságú árhullámot, amely akkor másodpercenként 2800 köbméter vizet hozott, nagy árvizet okozva a megyében. Az azóta megépült gátak miatt szakemberek most nem tartanak katasztrófától, de óvatosságra intenek. Ötven kilométerrel lejjebb, Botovónál (Zákánynál) 1433 köbméter/szekundum volt a vízhozam a horvát meteorológiai szolgálat jelentése szerint.

A folyó közvetlenül a horvát-szlovén határ után egy 500 méteres szakaszon kilépett a medréből a horvát közszolgálati rádió értesülései szerint, és mezőgazdasági területeket árasztott el. A víz Otok Virje településre is betört, ahol néhány ház pincéjét elöntötte a víz. Kitelepítést nem rendeltek el, de lezárták az Otok Virje-Ormoz határátkelőt.

A Száván levonuló árhullám kedd délelőtt érte el a horvát határt. Zágrábnál délutánra várható a folyó tetőzése 420 centiméterrel. Reggel 2281 köbméter vizet szállított a folyó másodpercenként. A víz Brdovec településnél okozhat gondot, ahol még nem fejeződött be a gátépítés - mondta Zoran Cavlovic, a horvát vízügyi igazgatóság munkatársa a rádió reggeli híradásában.

Szlovéniában hétfőn rendkívüli, úgynevezett vörös árvízvédelmi riasztás volt érvényben az egész országban az Isonzó (Soca), a Száva és a Dráva áradása miatt. A víz utakat, házakat árasztott el, több helyen rendeltek el kitelepítést. A helyzetet a folyamatos esőzés súlyosbítja.