Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jön az újabb vihar New Yorkban

Vágólapra másolva!
Kicsap az óceán a partra a Sandy sújtotta térségben. 100 km/h-s széllökésekre kell számítani. Az erős hullámzás tovább rombolja a hurrikán érintette partokat New York és New Jersey államban.
Vágólapra másolva!

Parti áradásokra figyelmeztet a Sandy sújtotta New Yorkban az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata (NWS) egy zivatarzóna miatt. A riasztás csütörtök reggel 6 óráig van érvényben helyi idő szerint. Körülbelül egy méterrel magasabb lesz a dagály.

Az óceán partján másfél-négy méteres hullámokra kell számítani az erős széllökések miatt, további eróziót okozva ott, ahol a Sandy elsöpörte a homokdűnéket. Az NWS szerint kisebb áradások lesznek a partokon. Szerda déltől bezárnak a közparkok Michael Bloomberg polgármester rendelete nyomán, és a tengerparton sem lehet sétálni.

New Yorkban a zivatarzóna 1-2 centiméteres havat hoz estig, esővel és havas esővel keveredve. Éjszaka is hó, havas eső nehezíti a mentési munkálatokat az előrejelzés szerint. A városban 4 Celsius-fok lesz a csúcshőmérséklet, azonban a viharos szél miatt -5 foknak érződik. A legerősebb széllökések elérik a 80-100 kilométer/órás sebességet New York és New Jersey államban. A legnagyobb, 30-35 centiméter hóra New Yorktól északkeletre, Waterbury és Middletown környékén kell számítani.

A nor'easter néven emlegetett vihar nem okozna különösebb problémát, ha nem azt a térséget érintené, amelyen végigvonult a Sandy poszttrópusi hurrikán - mondták az Accuweather időjárási híroldal meteorológusai.

Forrás: AFP/Getty Images/Allison Joyce
A Sandy okozta károkat méri fel a Nemzeti Gárda Staten Islanden, New Yorkban

A nagy kiterjedésű vihart azért hívják nor'easternek vagy northeasternnek (magyarul északkeletinek), mert délről északkelet felé halad az USA és Kanada keleti partja mentén. A vihar annyiban hasonlít egy hurrikánhoz, hogy középpontjában egy alacsony légnyomású terület körül örvénylenek a csapadékot hozó zivatarfelhők, közel az USA atlanti partjához.

Rendszerint késő ősszel és kora tavasszal alakul ki. Ilyen volt az 1991-es, úgynevezett "tökéletes vihar" október 28. és november 1. között, amely miatt 30,7 méteres hullámmagasságot mértek Halifaxtól délre. 2011-ben szintén egy nor'easter miatt volt hó már halloweenkor New York államban, ami meglehetősen ritka időjárási esemény. A tavalyi északkeleti vihar az USA tizenkét szövetségi államában és három kanadai tartományban okozott áramkimaradásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről