Vágólapra másolva!
Rekordot döntött a Föld átlaghőmérséklete szeptemberben az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal adatai szerint. A NOAA kiemeli: Magyarországon két évtizede nem volt ilyen nagy szárazság.
Vágólapra másolva!

Elérte a 15,6 Celsius fokot a Föld átlaghőmérséklete szeptemberben az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) jelentése szerint. Ez 0,67 fokkal volt magasabb a szokásosnál. A csúcshőmérséklet elérte a 2005. szeptemberi rekordot. A rekordokat egy olyan adatbázisba jegyzi be a NOAA, amely 1880-tól tartalmazza a tudományos igénnyel rögzített hőmérsékleti információkat.

Az év legnagyobb részében világszerte melegebb volt az átlagos értéknél, de az átlaghőmérséklet nem ért el rekordszintet. Európából két időjárási jelenséget emelt ki a szélsőségeket bemutató térképén a NOAA. Magyarországon húsz éve nem volt ilyen súlyos szárazság, az Egyesült Királyságban 1994 óta nem volt olyan hűvös a szeptember.

A legnagyobb hőséget szeptemberben Észak-Argentínában, Paraguayban, Japánban, valamint Oroszország középső, Kanada nyugati és Grönland déli részén mérték. Ezzel szemben az átlagnál jóval alacsonyabb volt a hőmérséklet Kelet-Oroszországban, Alaszka nyugati felén, Afrika déli részén, szinte egész Kínában, valamint az Egyesült Államok felső közép-nyugati és délkeleti részén.

A szeptember már a 331. az egymást követő hónapok sorában, amelyben a globális hőmérséklet meghaladja a 20. századi átlagot. Ugyan világrekordot döntött a szeptemberi meleg, viszont az Egyesült Államokban megfordult a trend, és csak a 23. legmelegebb hónapként került be a feljegyzésekbe.